Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Share

Enaknya Gulai Ayam Terengganu ini. Bagi yang dah lama tak makan nasi berlauk gulai ayam atau ada yang baru nak cuba, resipi perkongsian Siti Noor Hidayah Samah ni antara yang paling mudah. Unik, sedap dan punya rasa tersendiri kerana ia menggunakan rempah Cap Bunga Ros yang memang popular di Terengganu. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan sajian istimewa negeri Darul Iman ini.

CARA MASAK GULAI AYAM TERENGGANU

BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam
1 mangkuk santan sederhana pekat
Rempah cap bunga rose (Ikot nisbah 2:1)
• 2 sudu makan rempah gulai  beli online disini


• 1 sudu makan rempah masak beli online disini
3 sudu makan cili boh beli online disini
2 biji ubi kentang beli online disini
Nise kerek kelantan @ gula melaka secukupnya beli online disini
1 keping asam gelugur beli online disini
1 sudu makan kerisik beli online disini
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS:
Bawang merah beli online disini
Bawang putih beli online disini
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis cili boh hingga wangi.


2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak.


3. Masukkan rempah dan kacau sebati.


4. Masukkan ayam dan kacau rata.


5. Masukkan air dalam 1 cawan (boleh masuk air bilasan blender)


6. Masukkan nise Kelantan @ gula melaka dan asam keping kemudian gaul rata.


7. Tutup periuk dan biarkan dalam lebih kurang 5 minit.


8. Buka penutup periuk dan masukkan santan. Kacau dan jangan tutup periuk sampai siap menggulai).


9. Bila sudah mendidih, masukkan ubi kentang, kerisik, dan garam kemudian masak hingga ubi kentang empuk.


10. Perlahankan api dapur dan renehkan gulai dalam 7-8 minit.


11. Bila kuah gulai sudah terbit minyak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

 

PETUA
Tip untuk dapatkan warna gulai yang cantik ialah guna api perlahan untuk mereneh gulai semasa proses akhir. Selain itu, cili boh juga memainkan peranan yang penting. Guna cili boh yang merah menyala supaya hasi gulai nanti juga kelihatan merah. Di bawah ini adalah gambar rempah Cap Bunga Ros.

Kredit resipi & foto: Siti Noor Hidayah Samah

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN