Bentuknya bulat-bulat. Teksturnya kenyal-kenyal. Rasa kuahnya pula lemak manis. Memang nikmat sungguh menikmati bubur candil ni.
Cara membuatnya pun tidaklah susah. Cuma kena rajin sebab nak menggentel bulat-bulat tepung pulut tu menuntut kesabaran.
Jom try buat!
BUBUR CANDIL TEPUNG PULUT
Ads
BAHAN-BAHAN
180 gram tepung pulut
1/2 susu kecil garam
3/4 cawan air
3 cawan air
160 gram gula melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
100 ml santan
1 cawan air
1/4 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
Resipi ini sesuai untuk 3 orang.
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut, garam dan 3/4 cawan air. Gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit lagi. Uli gunakan tangan sehingga menjadi doh.
2. Ambil sejemput doh dan bulat-bulatkan. Buat sehingga habis doh. Ketepikan.
3. Dalam periuk, masukkan 3 cawan air. Hidupkan api. Masukkan gula melaka dan daun pandan. Kacau-kacau supaya gula melaka cepat larut.
4. Keluarkan daun pandan. Biarkan air gula mendidih. Masukkan doh bulat-bulat tadi. Biarkan.
Ads
5. Dalam mangkuk kecil, satukan tepung jagung an 2 sudu besar air. Kacau. Masukkan dalam periuk berisi doh dan air gula tadi. Kacau dan biarkan mendidih dan memekat. Matikan api dan ketepikan.
6. Masak kuah santan pula. Dalam kuali, masukkan santan, air, garam dan daun pandan. Kacau sebati.
7. Masukkan tepung jagung dan air. Kacau. Masukkan dalam santan. Kacau lagi. Matikan api.
CARA PENYEDIAAN
1. Dalam mangkuk kecil, masukkan bubur candil.
2. Kemudian, tuangkan kuah santan.
3. Sedia dinikmati.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Kek lama yang punya ramai peminat. Teksturnya yang lembut dan rasa yang enak menjadikan kek ini tidak jemu dinikmati. Nak belajar buat kek ni secara homemade? Resipi di bawah ini antara yang terbaik dan mudah.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
2 cawan tepung kek
1 1/2 cawan gula halus
100ml minyak masak
150ml susu cair
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu besar ovellate
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna pilihan
Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar telur, gula, ovalette dan serbuk penaik sampai kembang.
2. Selepas itu masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
3. Masukkan minyak dan pukul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
6. Panaskan kukusan dan sapukan loyang dengan minyak
7. Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
8. Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
9. Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk baru dipotong supaya dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Bila tiba Ramadan, ramai dikalangan kita yang dah mula buat biskut raya. Salah satu yang menjadi kegemaran ramai adalah Biskut Coklat Cip ala Famous Amos. Memang sedap. Bukan setakat kanak-kanak, yang dewasa pun suka biskut begini. Istimewa buat anda, Raas kongsikan resipi biskut dari Opah Mas Cotek. Bolehlah cuba nanti.
RESIPI BISKUT ALA FAMOUS AMOS
BAHAN A:
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan minyak
1 buku mentega (250gm)
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan susu segar
2 sudu teh serbuk vanila/esen vanila
BAHAN B ( diayak):
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
2 sudu makan serbuk koko (jika suka)
BAHAN C:
1 1/2 cawan coklat cip
3/4 cawan badam cincang
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan sebatikan menggunakan whisk. Boleh juga guna senduk.
2. Masukkan bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.
3. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan C. Gaul rata.
4. Sudukan adunan dalam tray yang telah dialas baking paper dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
(Masa membakar mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.)
Kuih cucur balak ini antara kuih yang asalnya dari negeri sebelah Utara. Cucur rangup yang dihidangkan bersama kuah kacang yang pekat dan manis memang sedap