Kuih Siput, kuih tradisional yang tidak asing lagi buat masyarakat Melayu. Dari zaman nenek dan ibu kita lagi.

Menerusi perkongsian resipi daripada Nor Azliza Mohamed, ini cara mudah buat kuih siput yang rangup dan sedap.

Sesuai dinikmati pada bila-bila masa, ada dua perisa iaitu asli dan kari.

 

KUIH SIPUT LEMAK MANIS/PERASA ASLI

Sedap Buat Kudapan, Cara Mudah Buat Kuih Siput Perasa Asli & Kari

Ads

BAHAN-BAHAN:

2 cawan tepung gandum – beli online di sini
2 ½ sudu besar gula castor – beli online di sini
1 sudu kecil garam halus
3 sudu besar marjerin – beli online di sini
Air sejuk secukupnya

TONTON Dapur Rasa Live: Biscoff Brownies

TONTON Muffin Coklat Biscoff Lotus Bersama Siti Norliza Mohd Misni

CARA-CARA:

1. Campurkan tepung gandum, gula, garam dan marjerin. Gaul-gaul sebati semuanya.
2. Kemudian, campurkan air sejuk sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Sedap Buat Kudapan, Cara Mudah Buat Kuih Siput Perasa Asli & Kari
3. Bila doh dah sebati (tak keras, tak lembut dan betul-betul sesuai untuk diterap nanti), bolehlah gentel kecil-kecil dahulu sebelum diterap di atas papan penerap siput.
4. Bila semuanya siap, panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. Sedap, rangup dan lemak manis rasanya.

KUIH SIPUT RANGUP/PERASA KARI

Sedap Buat Kudapan, Cara Mudah Buat Kuih Siput Perasa Asli & Kari

1kg tepung gandum – beli online di sini
1 cawan marjerin – beli online di sini
½ cawan gula castor – beli online di sini
3 sudu besar serbuk kari ikan/daging – beli online di sini
1 sudu kecil garam
1 biji telur
1 kotak kecil santan (200ml) – beli online di sini
Sedikit air sejuk (kocak-kocak dalam bekas kotak santan tadi)
Daun kari secukupnya

Ads

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Sedap Buat Kudapan, Cara Mudah Buat Kuih Siput Perasa Asli & Kari

CARA-CARA:

1. Satukan semua bahan dan uli hingga jadi doh yang lembut. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.
2. Gentle-gentel doh bulat-bulat kecil sehingga habis dan terap di atas acuan kuih siput.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan masukkan kuih siput tadi. Bila siput hampir nak masak, baru masukkan daun kari.
4. Kacau-kacau sekejap. Angkat dan toskan.

Kredit resipi: Nor Azliza Mohamed

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Mudah Je Nak Buat Kuih Tradisional Beluda & Sedap Makan Panas-Panas 

Resipi Popia Begedil Mudah Nak Buat, Rasa Pun Sedap!

Sangat Mudah & Cepat, Jom Buat Popia 2 Bahan!

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI