Miang Kham merupakan makanan tradisional Thailand dan Laos, ia merupakan makanan appetizer yang sedap dan mudah untuk disediakan. Boleh menjadi hidangan istimewa untuk tetamu yang datang beraya di rumah terbuka. Selamat mencuba!

 

RESIPI MIANG KHAM / MEANG KHUM

Sedap Membuka Selera, Hidangkan Miang Kham Untuk Jamuan Rumah Terbuka!

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 30 helai daun kaduk
  • 1/4 cawan kacang tanah atau gajus panggang*
  • 1/4 cawan udang kering | cuci dan sangai hingga kering*
  • 1/4 cawan halia muda | potong dadu*
  • 1/4 cawan limau nipis | potong dadu*
  • 1/4 cawan bawang merah| potong dadu*
  • 1/4 cawan kelapa sagat, sangai hingga perang*
  • 5 tangkai cili merah/hijau | potong kecil

 

Simpan sedikit bahan bertanda* untuk diadun bersama sos

Ads

 

BAHAN SOS:

Ads
  1. Dalam kuali non-stick, sangai hirisan serai, lengkuas, bawang merah, halia dan belacan hingga perang dan naik bau. Ketepikan.
  2. Tumbuk udang kering, kacang tanah dan kelapa sangai hingga halus.
  3. Campurkan bahan-bahan yang disangai tadi dan tumbuk hingga lumat.
  4. Dalam periuk didihkan gula melaka, air dan sos ikan.
  5. Bila gula larut, masukkan bahan tumbuk tadi.
  6. Reneh dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.
  7. Angkat dan biarkan sejuk. Sos mesti pekat, manis dan masin.
  8. Untuk hidangan, ambil sehelai daun kaduk, isikan dengan bahan-bahan hiris dan kacang akhir sekali tuang 1/2 sudu kecil sos, balut rapi dan sedia di kunyah!

 

Kongsi resipi: resipicitarasawan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI