Kuih talam memang menjadi kegemaran, terutamanya untuk dihidangkan dalam majlis-majlis keraian.
Rasanya yang manis mudah menambat selera sesiapa sahaja. Jom cuba masak sendiri kuih talam tapi dalam versi pedas untuk menu hidangan makan petang.
TALAM KENTANG BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
500gm ubi kentang (direbus) – beli online di sini
30gm tepung gandum – beli online di sini
½ sudu teh lada sulah
½ sudu teh garam
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukus selama 25 minit.
INFO CHEF: Untuk kurangkan pedas, tidak perlu letak lada sulah.
TALAM KELADI BERLAUK
BAHAN A:
2 cawan tepung beras – beli online di sini
2 sudu makan tepung ubi – beli online di sini
2 sudu makan tepung gandum – beli online di sini
5 cawan santan – beli online di sini
1 sudu teh garam
TONTON Salted Brown Butter Crispy Treats
BAHAN B:
2 cawan keladi (direbus @ dikukus)
2 sudu makan udang kering
3 biji cili merah
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMASAK:
Campurkan bahan A dan B. Masak di atas api sederhana sehingga naik wap. Kukus selama 25 minit.
BAHAN HIASAN:
Cili merah
Bawang goreng
Daun sup
INFO CHEF: Boleh dimakan tanpa bahan hiasan. Itupun sudah melengkapkan cita rasa.
TALAM BERLAUK DAGING
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
6 sudu makan tepung jagung
200 ml santan
1 cawan air
½ sudu teh garam
2 biji telur ayam
TONTON Ayam Masak Bali, Enak & Membuka Selera
BAHAN INTI:
Minyak masak untuk menumis
200gm daging cencang
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu makan serbuk kari daging
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MEMASAK:
Tumiskan bahan inti setelah kuih masak.
BAHAN HIASAN:
Bawang goreng
BAHAN SOS:
1 cawan cili kering (dikisar)
4 sudu makan gula
½ sudu teh garam
INFO CHEF: Sebelum ditumis, boleh juga direbus dengan air sedikit terlebih dahulu daging cencang supaya lebih lembut.
TALAM LAPIS BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
300 ml santan
100 ml air
½ sudu kecil garam
BAHAN INTI:
200gm ayam kisar
2 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kurma
Secekak daun sup
3 biji cili merah
4 biji telur
TONTON Wantan Goreng Mudah dan Ringkas
CARA MEMASAK:
1. Cara tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan bahan rempah dan daging ayam kisar. Sejukkan.
2. Masukkan 2 sudu bahan tumis tadi bersama daun sup, cili merah dan 2 biji telur ayam untuk setiap lapisan. Ulangi sehingga telur habis.
INFO CHEF: Daun sup bertujuan membangkitkan aroma kuih talam.
TALAM BINGKA BAKAR BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur ayam
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 sudu teh garam
TONTON Danish Cinnamon Cheese
BAHAN INTI:
200gm ayam kisar
2 bji bawang kecil
1 ulas bawang putih
2 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan serbuk kurma
Secekak daun sup
3 biji cili merah
4 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan. Masukkan bahan inti.
2.Bakar selama 20 minit. Hiaskan bersama bawang goreng.
INFO CHEF: Adun perlahan-lahan supaya bancuhan lebih sebati. Mengadun terlalu pantas membuatkan tepung agak keras.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa: