Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN:
1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini
1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini
Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain)
2 sudu teh gula
1 kiub pati ayam – beli online disini
Air secukupnya
1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi.
2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate.
3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo.
4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Kredit resipi & foto: Rosmaliza Omar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official