5. Akhir sekali, masukkan cheddar cheese parut, guna spatula kaup balik hingga sekata.
6. Pastikan ketuhar telah dipanaskan dahulu, adunan dimasukkan ke dalam loyang dan tabur cheddar cheese.
Ads
7. Bakar dengan suhu 170C selama 40 minit atau hingga masak. Saya guna oven MiLUX suhu sekata, set button bakar kek. Ikut kesesuaian ketuhar masing-masing.
8. Apabila masak keluarkan dari ketuhar, sejukkan dahulu sebelum potong. Harum semerbak bau cheese kena bakar, sedap keknya.
Makan nasi kalau tidak bersambal serasa macam tak lengkap. Tidak kira sama ada sambal macam mana pun, janji pedas dan cukup rasa. Tiba teringat pula sambal ikan bilis Che Nor. Jomlah kita buat sendiri. Krup krap Sambal Ikan Bilis Garing ala Che Nor ni. Makan dengan nasi panas dah tak pandang lauk lain.
SAMBAL GARING IKAN BILIS Bahan-bahan: 20 tangkai cili kering ( nak lagi pedas tambah lagi) 2 biji bawang merah 3 genggam ikan bilis Sedikit garam dan gula
Cara memasak:
1.Cili kering yang dah direndam dan dibuang biji ditumbuk.Kalau nak pakai blender kering pun boleh.
2.Lebih kurang macam ni.
3.Kemudian hiris bawang merah halus-halus dan letakkan sedikit garam dan gaul sebati. Saya perah air bawang dan biarkan bawah kipas selama 30 minit sebelum goreng.
4.Goreng dengan api perlahan.
5.Bawang goreng dah siap.
6.Kemudian goreng ikan bilis yang sudah dibasuh bersih dan toskan airnya.Goreng dengan api sederhana.Kerap kacau untuk ikan bilis masak sebati.Goreng hingga garing.
7.Ikan bilis dah siap.
8.Panaskan minyak 3 sudu dan tumis cili yang kita tumbuk tadi dalam seminit. Kemudian letak garam,gula secukup rasa.
9.Masukkan bawang goreng dan ikan bilis gaul sebati dan tutup api. Kredit:Hawa Aziz
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Bahan-bahan: 250g buttercup atau boleh guna planta 1 cawan gula aising (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja) 1 sudu kecil esen vanila 3/4 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum Cornflakes secukupnya (letak dalam 3 cawan, ramas sikit ye) Chocolate chips Chocolate rice (optional) Almond cincang (optional)
Cara membuat:
1.Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2.Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3.Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4.Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah . Boleh saja. 5.Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder. 6.Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah). * Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang. * Kalau tak suka manis-manis, boleh kurangkan sukatan gula aising jadi 3/4 cawan ye. Sumber : Syuhada Che Din
Sira Labu manisan yang sangat sinonim dengan rakyat Kelantan. Tatkala bulan puasa, ia merupakan salah satu manisan yang dijual sebagai juadah berbuka puasa. Begitu juga di majlis-majlis kenduri kendara dahulu kala. Sira Labu adalah salah satu manisan wajib ada. Namun kini, agak jarang menjumpai manisan ini. Bagi anda yang teringin nak rasa atau rindu nak makan Sira Labu, saudari Yani Mariani ada kongsikan resipinya. Lembut berkilat hasilnya! Persis air tangan orang tua dulu-dulu. Psti sedap. Jom cuba!
1. Bersihkan labu dan potong menjadi kepingan ‘wedges’ sederhana tebal. Kulit labu terpulang. Boleh dikupas atau dibiarkan sahaja.
2. Lumur kepingan labu tadi dengan kapur makan dan biarkan selama 3 jam. Selain dilumur, anda juga boleh merendamnya dengan air kapur. Tujuan kapur digunakan adalah supaya labu tidak lembik dan hancur apabila disira.
3. Cukup masa, bersihkan sisa kapur pada kepingan labu dan basuh bersih. Toskan.
4. Masukkan labu, daun pandan, gula dan gula melaka ke dalam periuk. Tidak perlu tambah air.
5. Masak guna api perlahan sehingga labu masak dan meresap bahan sira.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!