CARA-CARA: 1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan udang kering kisar sehingga naik wangi. 2. Masukkan chili flakes, kacau rata. Apabila dah garing, masukkan garam, gula dan minyak bijan. Kacau lagi. Siap.
Siapa yang pernah makan loaded potato bowl KFC sahaja tahu betapa sedapnya menu yang satu itu. Hadir dengan kentang lenyek, ayam goreng serta cheese yang cukup sempurna rasanya. Menu ini pun sudah tiada di KFC. Jika anda rindu nak makan loaded potato bowl ni, buat je sendiri di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh Tyra Manan ini. Confirm menjadi!
LOADED POTATO BOWL
BAHAN-BAHAN MASHED POTATO:
1kg kentang
100g butter | dipotong dadu
100ml whipping cream
50ml air
Lada hitam
Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Rebus kentang sehingga betul-betul lembut. 2. Kemudian, campurkan semua bahan di atas. Gaul sehingga butter betul-betul cair. 3. Okay siap.
BAHAN-BAHAN AYAM:
Ayam dada | dipotong dadu
Tepung bestari
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung dengan air dan salutkan ayam dengan tepung tersebut. 2. Goreng sehingga kekuningan di dalam minyak panas.
BAHAN TOPPING:
Jagung rebus
Cheese | dibancuh dengan air panas
Mayonis
Jagung direbus terlebih dahulu. Jangan rebus terlalu lama, takut kecut. Kemudian gaulkan dengan gula dan sedikit garam.
CARA NAK LETAK DALAM BOWL:
Letakkan mashed potato terlebih dahulu.
Kemudian, masukkan cheese dan mayonis.
Ulang lagi dengan meletakkan mashed potato. Ikut berapa lapisan yang anda mahu.
Akhir sekali, letakkan jagung, ayam goreng dan curahkan cheese serta mayonis.
Ikan Siakap Stim Limau Masak dalam kuali pun boleh jadi. Sedap macam kedai Thai tak perlu makan di kedai buat sendiri lagi puas hati.
Ikan Siakap Stim Limau
Bahan-Bahan:
Ikan siakap
Bawang putih
Cili padi
Halia
Limau nipis
Daun Ketumbar
Daun Limau Purut
Kiub Ayam
Sos ikan
Gula
Garam (bila perlu)
Cara-cara:
Hiris serong serai, halia panjang dan siat2 kan daun limau purut. Kemudian masukkan kedalam perut ikat tu. Korg refer laa gmbr.
Cincang bawang putih. Hiris cili padi. Hiris daun ketumbar. Perah Limau dan masukkan sos ikan ikot rasa korg. Kemudian masukkan sedikit gula dan daun ketumbar yg dihiris halus. Sye tak letak garam sebab sos ikan dah masin. Dah bancuh, ketepikan dulu ye.
Masukkan stok ayam/kiub ayam + air dalam kuali. Ikotlaa ske laa nak air bnyk mana.
Bila air stok ayam dah mendidih, masukkan ikan kedalam kuali. Kemudian tutupkan kuali tu.
Bagi yg pakai pengukus air stok ayam teros cmpur dgn ikan dan kukus terus mcm biasa. Tak perlu tggu stok ayam mendidih.
Biarkan ikan tu bersauna dalam 15-20min sehingga dia dah nmpk masak. Kalau tgk x msak lg, tambahlaa masa ye.
Kalau dah msak, korg masuklah ikan yg dah dimasak dgn air lebihan stok ayam tu ke dalam pinggan yg nak dihidang.
Then korg curah je bahan bawang putih + cili padi brsame sos ikan dan perahan limau tadi keatas ikan.
Hias laa ikan anda tu ikot suke korg. Mcm sye campakkan lebihan hirisan halia tadi dekat atas ikan tu. Korang kalau nak campak halia gitu, hiris laa halus lagi ye. Saya malas nak hiris halus lagi
Siapa saja yang tidak menggemari piza. Tambah-tambah dapat perisa yang digemari. Buat untuk makan malam pun sungguh mengenyangkan.
Resipi untuk doh piza: 1/2 cawan air suam 1 sudu besar yis 1 sudu kecil gula 2 cawan tepung gandum 2 sudu besar minyak masak 1 sudu teh garam
Topping piza: Sos bolognese – masak dulu macam sos spagheti tu Keju mozarella/ parmesan Crabstick Capsicum hijau/merah Bawang Holland
Cara memasak: 1.Campurkan air suam dengan yis dan gula. 2.Biarkan dalam 10 minit hingga yis kembang. 3.Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung, garam dan minyak. 4.Gaul rata dan masukkan yis yang sudah kembang tadi. 5.Uli seketika hingga doh tak lekat di tangan dan perap selama 1 jam 6.Bila dah 1 jam, ambil doh tadi dan tumbuk-tumbukkan biar keluar angin. 7.Taburkan tepung atas papan pencanai dan bahagikan kepada dua bahagian 8.Canaikan doh tadi, bentuk bulat dan letakkan dalam loyang yang sudah dilenser dengan sedikit mentega/minyak. 9.Ambil garfu dan cucukkan doh tadi. 10.Letakkan cheese di keliling piza dan gulung. 11.Gunting tepi dan keliling piza agak-agak dalam 1 inci jarak . 12.Letakkan sos bolognese atas doh. 13.Taburkan sedikit cheese. 14.Letakkan crabstick, bawang Holland dan capsicum 15,Taburkan cheese lagi. 16.Dah siap biarkan seketika dalam 15 minit hingga doh naik semula. 17.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 30 minit 18.Siap untuk dihidangkan.
Selain dibuat kuih, dimasukkan dalam bubur sagu juga boleh dijadikan puding. Antara yang enak dan menarik adalah puding sagu mutiara. Simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk memanglah nikmat.