Rahsia keenakan menu ini kerana aroma herba tradisi seperti serai dan daun limau purut memang mengundang selera. Rasa lemak-lemak pedas dan masam manis memang terbaik. Kalau dikeringkan dan tambah kerisik boleh jadi rendang. Kalau korang nak tau macam mana rasanya boleh Cuban resipi ni.
GULAI AYAM SERAI LENGKUAS
BAHAN KISAR HALUS:
5 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
4cm kunyit hidup
4 tangkai cili merah
7-8 biji cili padi
4 ulas buah keras
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam kemudian tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis serai titik, kemudian masukkan bahan kisar.
3. Kacau rata hingga timbul minyak.
4. Masukkan ayam, kacau lagi dan biarkan hingga ayam kecut.
5. Tambah sedikit air, kacau dan masukkan hirisan lengkuas, daun limau purut serta asam gelugor.
6. Seterusnya masukkan santan, biarkan gulai terus mereneh 3-4 minit.
7. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ayam secukup rasa.
8. Setelah masak dan cukup rasa, tutup api dan Ayam Gulai Serai Lengkuas sedia dihidangkan.