Lotus Biscoff Cheesecake ni antara resipi yang viral semasa musim PKP ni. Menurut perkongsian dari saudari Anissa Mardhiah, resipi ni sangat mudah disediakan tetapi rasanya amat sedap. Wow..menarik kan? Jom cuba. Pasti puas hati dengan rasanya. Sesuai sangat ni dijadikan sajian istimewa untuk keluarga.
RESIPI LOTUS BISCOFF CHEESECAKE ( Loyang saiz 8 inci)
BAHAN BASE (ASAS):
BAHAN FILLING KRIM KEJU:
BAHAN TOPPING:
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan lapisan asas (base), hancurkan biskut Lotus Biscoff hingga separa halus. Caranya ialah dengan masukkan biskut ke dalam plastik dan ketuk guna lesung batu hingga hancur.
2. Masukkan biskut ke dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan biskut hancur tadi. Gaul rata.
4. Masukkan biskut yang dicampur mentega tadi ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik dengan parchment paper. Tekan dan padatkan.
5. Simpan dalam peti sejuk dan buat pula filling krim keju.
Untuk membuat Filling Krim Keju:
1. Pukul krim keju menggunakan pengadun hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla, gula ising dan biscoff spread. Adun lagi hingga sebati. Ketepikan.
Untuk membuat Topping:
1. Selepas krim keju disejukkan selama 3-4 jam, cairkan Lotus Biscoff Spread menggunakan api kecil hingga cair. Kemudian sejukkan sedikit.
2. Tuang Biscoff Spread cair tadi ke atas krim keju hingga rata.
3. Masukkan semua kek keju di dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
4. Bila kek keju sudah pejal sepenuhnya, tabur biskut yang dihancurkan mengikut kreativiti masing-masing.
5. Sedia untuk dinikmati.
Anda tengah nak cari ketuhar, pengadun dan pelbagai barangan kelengkapan rumah tapi tak jumpa yang berkenan? RASA kongsikan seleksi barangan yang boleh anda miliki dengan HARGA MAMPU MILIK. Sangat berbaloi.
Kredit resipi & foto: Anissa Mardhiah
ANDA JUGA BOLEH CUBA SELEKSI KEK-KEK LAIN: