Bulan Ramadan bakal berkunjung tiba. Minggu pertama mesti nak hidangkan makanan yang enak untuk keluarga. Selain menu makanan, kuih muih juga jadi tarikan. Jom buat onde onde untuk berbuka puasa nanti. Kelapa dikukus seketika untuk tahan lama supaya kuih tidak cepat basi. Buat sendiri boleh letak gula Melaka banyak-banyak di dalamnya.
Onde Onde Donde Donde
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan atau lebih air daun pandan & sedikit pewarna hijau
1 ketul gula Melaka (dipotong dadu)
Sedikit garam
1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam
Cara membuat:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.
2.Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
Ads
3.Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
4.Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
5.Letakkan gula Melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.
6.Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.
7.Didihkan air di dalam periuk.
Ads
8.Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
9.Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian. 10.Bolehlah di angkat dan ditoskan airnya.
11.Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut.
Jom cuba resipi Karipap Carbonara perkongsian dari saudari Fatimah Az Zahra. Biasanya kita makan karipap berinti daging, ayam ataupun sardin. Kali nib oleh buat kelainan sikit sebba intinya guna sos carbonara yang enak. Memang best. Orang dewasa suka, anak-anak lagilah akan makan tanpa henti sebab tak pedas. Jom lihat cara-caranya.
CARA BUAT KARIPAP CARBONARA YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2.2kg tepung gandum – beli online disini
Sedikit garam
200gm marjerin
150gm minyak masak
1liter air (lebih kurang)
BAHAN INTI:
5 pek sosej (340gm per pek)
3 tin cendawan butang – beli online disini
2 biji bawang holland
150gm mentega / buttercup
1 liter susu penuh krim
1 tin sos carbonara mushroom – beli online disini
1 tin sos cheese & herbs
1 1/2 kiub ayam
3 sudu makan tepung gandum
5 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan lada hitam – tumbuk kasar
1 sudu makan oregano
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Untuk kulit, panas majerin dan minyak sampai mendidih.
2.Masukkan dalam tepung yang sudah dicampur sedikit garam. Gaul sebati.
3.Masukkan air. Uli sebati. Biarkan seketika dalam ½ jam.
4. Untuk inti, hiris nipis cendawan dan sosej & potong dadu bawang holland.
5. Panakan mentega. Tumis bawang holland hingga kekuningan.
6. Masukkan tepung gandum. Kacau dan bila tepung sebati, masukkan susu. Sebatikan.
7.Masukkan kesemua bahan-bahan lain. Masak sampai mendidih. Matikan api dan sejukan inti.
8. Ambil doh, leperkan dan masukkan inti dengan secukupnya. Kelim. Ulang Langkah sama hingga habis adunan.
9. Untuk goreng karipap, pastikan minyak betul-betul panas untuk dapatkan kulit karipap yang menggerutu.
10. Jika nak buat frozen, goreng separuh masak sahaja.
Cuba resipi popia roti sedap dan rangup ini! Resipi mudah guna lebihan roti sandwic – sesuai untuk sarapan, minum petang, atau bekal. Klik untuk langkah penuh.