Macam tak lengkap hidangan berbuka puasa kalau tiada sajian pencuci mulut. Selalunya menu yang sejuk dan lembut menjadi pilihan. Jika anda masih belum ada idea untuk sajian pencuci mulut, apa kata anda cuba resipi Puding Kastard Berkuah seperti yang dikongsikan oleh Nor Fazida Gda ini. Pasti menjadi kegemaran seisi keluarga.
RESIPI PUDING KASTARD BERKUAH
BAHAN-BAHAN:
BAHAN PUDING:
1 cawan tepung kastard –BELI ONLINE 5 cawan air 1/2 cawan susu cair –BELI ONLINE 2 sudu besar susu pekat manis –BELI ONLINE Sedikit pewarna pilihan (jika suka)
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Campur semua bahan dan kacau sebati. Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan meruap-ruap.
2. Tuangkan/sudukan ke dalam bekas acuan.
3. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam peti sejuk selama untuk beberapa jam.
BAHAN UNTUK KUAH:
1 tin susu cair 1 tin air (guna sukatan tin) 4 sudu makan gula (boleh kurangkan ikut suka) 4 sudu makan susu pekat 2 sudu makan tepung kastard
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan. Kacau sebati.
2. Masak dengan api perlahan sehingga sedikit pekat.
Ada yang berazam nak turunkan berat di tahun baru ni? Selain melakukan senaman secara berkala, anda juga boleh cuba minuman ni. Menurut perkongsian saudari Nurul Moolek Cereprove, resipi ini beliau dapat dari blog penulis barat. Bila dicuba, sangat-sangat serasi dengan beliau. Perut kenyang, tiada masalah sembelit malah susu untuk bayi pun banyak.
Nak cuba? Ini resipinya untuk 1 hidangan ( sekali minum).
BAHAN-BAHAN:
1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk kayu manis ceylon
1 gelas susu ( saya pilih susu berkrim sebab rasa lagi lemak. Jika nak lagi bagus, guna susu low fat.)
CARA-CARA:
1. Potong kecil buah kurma dan buah epal. Epal jangan dibuang kulit kerana kandungan Flavonoid yang ada pada kulit sangat bagus untuk pelihara jantung dan elakkan strok.
2. Masukkan susu dan buah-buah yang dipotong tadi ke dalam pengisar. Nak lagi sedap boleh masukkan ais. (dalam gambar tidak dimasukkan ais). Kemudian masukkan serbuk Kayu Manis Ceylon
3. Kisar sampai semua bahan menjadi halus. JANGAN TAPIS tau. Minum semua sekali.
4. Siap! Sedia untuk dinikmati. Minuman ini boleh diamalkan setiap hari pada waktu malam atau bila-bila sahaja yang anda suka.
Siapa yang tak inginkan keenakan donat gebu gabas bersira sambal. Dah goreng donat tu kemudian sira dengan sambal. Resipi ini adalah perkongsian Chef Fauzi Karim yang juga dikenali sebagai Chef Fauzi Poji.
Chef Fauzi adalah baker dan pakar kek yang menjalankan perniagaan kek Poji Cakeland di Klang, Selangor. Selain kek tentulah bab memasak ni memang jadi kemahirannya. Donat sira sambal dari Chef ni menggunakan sambal sira sendiri. Tapi dibuat manis dibuat manis sedikit untuk jadi likat dan meletop rasanya.
CARA MEMASAK : 1. Larutkan susu gula dan yis dgn 1 cawan setengah air biarkan sehingga berbuih.. 2. Satukan tepung marjerin dan garam ramaskan bagi rata. 3. Masukkan bancuhan yis yang dah berbuih tadi sehingga menjadi doh dan tak lekat ditangan.(masuk sedikit-sedikit kalau kurang tambah air lagi).. 4. Uli lama bagi doh cantik dan rehatkan doh sehingga kembang . 5. Bila dah kembang tumbuk-tumbukkan bagi keluarkan angin , selepas itu bolehlah dibentuk ikut suka, boleh guna acuan donat 6. Bolehlah digoreng.
.
RESIPI SAMBAL SIRA
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering
Sedikit air asam
CARA MEMASAK : 1. Kisar semua bahan di atas kemudian tumis sehingga garing letak gula, gula dan serbuk perasa (jika suka) 2. Masukkan sedikit air asam
.
3.Chef Fauzi letak gula lebih sedikit, nak bagi manis dan likat.
Taufu Fa memang sedap. Sejuk-sejuk manis. Lembut je lalu di tekak. Tapi, nak buat taufu fa yang macam dijual di pasar malam tu, agak leceh. Ada resipi taufu fa segera yang mudah dan terlajak senang nak cuba. Jom lihat resipi perkongsian saudari Azrina Razali.
BAHAN-BAHAN:
2 kotak besar soya ( 1 kota bersamaan 1 liter)
20gm agar-agar bertali
2 cawan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Larutkan agar-agar dengan air. Tambah daun pandan.
2. Setelah agar-agar larut, masukkan air soya, Panaskan seketika.
3. Tapis larutan soya tadi sebelum dimasukkan ke dalam bekas.
4. Biarkan taufu fa sejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
5. Untuk menikmatinya, ceduk taufu fa dan tuang air gula merah secukupnya.