Wow…Puding Susu Mangga perkongsian opah Mas Cotek ni memang terbaik. Kalau makan sejuk-sejuk, memang membuka selera. Sesuai sangat jika dinikmati dikala cuaca panas. Bagi anda yang dah lama tak buat puding untuk sajian keluarga, resipi ni tentunya perlu dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK PUDING SUSU MANGGA
BAHAN LAPISAN PUDING MANGGA:
1 paket (10gm) serbuk agar-agar
4 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 cawan isi mangga yang dikisar ( puri mangga)
CARA MEMASAK:
1. Satukan serbuk agar-agar, gula dan air. Masak hingga semua bahan larut.
2. Dalam bekas berlainan, satukan isi mangga kisar bersama susu cair. Sebatikan.
3. Tuang campuran mangga ke dalam periuk agar-agar. Kacau sebati.
4. Masak campuran guna api perlahan hingga mendidih. Padamkan api.
5. Biar agar-agar hingga wap panasnya hilang. Kemudian barulah tuang ke dalam acuan atau loyang bersesuaian.
6. Sejukkan puding dan enak dinikmati sejuk. Ketepikan.
BAHAN LAPISAN PUDING SUSU:
2 sudu teh serbuk agar-agar
2 cawan susu UHT
1/4 cawan gula pasir
1/2 sudu the esen vanilla
1/2 cawan mangga – dipotong dadu
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan kecuali mangga. Masak guna api sederhana hingga mendidih.
2. Padamkan api dan biar wap panasnya hilang. Masukkan isi buah mangga yang dipotong dadu.
3. Tuang adunan ke atas lapisan puding mangga. Cakar sedikit permukaan puding mangga sebelum tuang puding susu. Sejukkan.
BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
1 cawan air
3 sudu makan tepung kastard
3 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Satukan ke semua bahan, sebatikan. Masak sehingga mendidih menggunakan api perlahan.
2. Sentiasa kacau campuran sehingga pekat. Padamkan api dan sejukkan.
3. Tuang sos kastard ke atas puding sewaktu hendak dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
ANDA JUGA BOLEH CUBA: