Air kelapa muda juga antara minuman yang menjadi ‘buruan’ ramai ketika di bulan Ramadan. Air kelapa muda bukan sekadar penghilang dahaga tetapi juga mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh. Minuman ini bukan sahaja sedap, bahkan rendah kalori, rendah lemak, penuh dengan vitamin dan mineral. Jom kita cuba resipi Air Kelapa Muda Lemon Madu seperti yang dikongsikan oleh Mohamad Arymin.
RESIPI AIR KELAPA MUDA LEMON MADU
BAHAN-BAHAN:
1 biji kelapa muda (tak kisah ada isi ke tak) 3-4 hiris lemon 2 sudu madu asli –BELI ONLINE Ais batu secukupnya Boleh tambah ½ sudu kecil garam (kalau suka) – BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan madu, lemon, garam ke dalam air kelapa. Kacau biar sebati.
Ads
2. Kalau ada isi kelapa yang lembut boleh campur sekali.
3. Masukkan beberapa ketul ais batu. Siap untuk dihidangkan.
Ads
Sumber kredit: Mohamad Arymin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Bila terkenangkan kampung halaman, pastinya kita merindui masakannya juga. Buat Norfazida kuih tradisi seperti Batil Pisang ini sering mengingatkannya dengan emak yang sering membuat kuih orang banjar ni, kalau tak letak pisang mak akan letak nangka. Jadi kalau ada stok pisang di dapur, jomlah kita membuat kuih tradisi ini.
Cara membuat: 1.Campurkan semua bahan kecuali pisang. Blender hingga sebati. Tapiskan ke dalam bekas mengandungi pisang. Kacau sekata. 2.Panaskan periuk kukusan hingga air mendidih. Sapukan sedikit minyak pada loyang 9″. Tuangkan adunan ke dalam loyang. 3.Kukus selama 20 minit.
Bahan lapisan atas: 3 cawan santan pekat 1 cawan tepung beras ½ sudu kecil garam
Cara membuat: 1.Campurkan semua bahan. Kacau sebati. Tapiskan ke dalam periuk/kuali. Masak sebentar hingga berwap. 2.Tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah masak. Boleh cakar-cakarkan sedikit permukaan bahagian bawah supaya melekat dengan elok dengan bahagian atas. 3.Kukus lagi selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu kuih sebelum dipotong untuk mendapat potongan kuih yang cantik. 4.Siap untuk dihidang.
Teringin nak makan lauk kenduri tak semestinya tunggu majlis kenduri baru ada peluang nak merasainya. Umpamanya Nasi Hujan Panas, gulai kurma daging, dalca dan sebagainya. Kalau ada majlis keraian bolehlah cuba skill dengan memasak Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah. Dikongsi resipi enak yang pasti semua orang menyukainya.
NASI TOMATO Untuk 20 orang makan
Nasi Tomato 8 cawan beras basmathi direndam 30 minit 9 cawan air
1 cawan susu cair – BELI ONLINE DI SINI
1 biji bawang merah besar saiz sederhana dicincang -BELI ONLINEDI SINI
6 ulas bawang putih dicincang
2 inci halia dititik
4 sudu besar sos tomato – BELI ONLINE DI SINI
1/2 tin tomato puri
1 kiub ayam
1 biji tomato dipotong dadu
1 batang serai dititik
4 sekawan kayu manis/ bunga lawang/ bunga cengkih/ buah pelaga
Minyak sapi/ butter/ majerin untuk menumis
Daun pandan/ ketumbar
Kismis
Garam dan gula
Cara masak nasi 1.Tumiskan 4 sekawan, serai, halia, daun pandan hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih.. Bawang dah kekuningan masukkan sos tomato, tomato puri, kiub ayam dan tomato yg dah dipotong dadu. 2.Bila semua dah sebati bolehla masukkan beras dan kacau @goreng selama 5 minit. 3.Pindahkan beras tadi ke periuk nasi. Kemudian masukkan air, susu, garam, gula, kismis dah 2 tangkai daun ketumbar. 4.Bila periuk nasi dah keep warm terus tutup suis. Ini bertujuan untuk mengelakkan nasi hangit atau berkerak di bawah. Biarkan selama 5 – 10 minit baru lah buka tudung periuk dah boleh kacau nasi pakai garpu @chopstik untuk elakkan nasi patah.
Ayam Masak Merah 1 1/2 ekor ayam 2 biji bawang besar (dikisar) 7 ulas bawang putih (dikisar) 2 inci halia (dikisar) 2 batang serai (dikisar) 1 1/2 cawan cili kisar (lebih kurang) Sos cili – BELI ONLINE DI SINI Sos tomato Gula melaka Gula, garam Tomato 1 biji bawang besar untuk hiasan 4 sekawan Minyak untuk menumis
Cara memasak: 1.Gorengkan ayam. 2.Tumiskan bawang merah, bawang putih, serai dan halia kisar sampai naik bau. 3.Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga semua bahan masak dan naik minyak. Masukkan sos tomato dan kacau. Masukkan gula melaka, garam dan gula. 4.Masukkan ayam dan kacau lebih kurang 10 minit. Biar ayam tu mesra. 5.Akhir sekali taburkan bawang dan tomato. Siap untuk dihidang.
*Saya tak letak susu dalam masak merah ni sebab tak suka dan ayam akan cepat basi..ini resipi mak mentua kami.Kalau nak buat sikit, kecilkan portion.
Kredit: Latipah Karim
Ada yang nak membeli peralatan rumah? Boleh beli secara online DI SINI.
Bosan makan makanan berat boleh gantikan egg muffin untuk kenyangkan perut. Resepi ringkas egg muffin sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak dengan penyediaan yang mudah.
BEEF EGG MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
Telur
Lada benggala
Daging kisar
Serbuk kari
Garam
Keju ( kalau nak letak )
Daun bawang
**Kalau nak lagi sedap, boleh jugak guna tauhu telur. Kisar sekali dengan isi ayam. Boleh juga guna udang dan sotong. Ikut citarasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumis daging kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kari, garam dan daun bawang. Ketepikan.
2. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang muffin. Kemudian masukkan lada benggala.
3. Letakkan daging kisar yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan keju.
4. Tuang telur yang telah dipukul. Tabur daun bawang dengan secukupnya.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-24 minit atau sehingga muffin masak.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.