
Walaupun banyak biskut moden di pasaran, biskut lama juga yang menjadi kesukaan ramai. Bahan yang mudah digunakan dan rangup. Buat banyak-banyak, simpan untuk kudapan seisi keluarga. Jom kita buat ikut resipi ini.
SEMPERIT KLASIK
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum-beli online di sini
1 cawan tepung kastard-beli online di sini
1 cawan tepung jagung-beli online di sini
1 cawan majerin-beli online di sini
1 cawan gula aising
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
Gula manik urai sebagai hiasan
Cara membuat:
1.Ayak ke tiga-tiga tepung tadi.
2.Gula dan majerin pukul sampai kembang.
3.Masuk kuning telur dan esen vanilla.
4.Kacau lagi masukkan tepung sikit demi sikit.
5.Uli sampai jadi doh dan tak lekat di tangan.
6.Guna acuan semperit,potong 2 inci susun dalam Loyang.
7.Hias dengan manik urai.
8.Bakar suhu 160 darjah,15 minit bergantung pada oven masing-masing.
Kredit : Aishah Ismail
Memang Sedap. Resipi Popia Lapis Rangup Best Untuk Minum Petang
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Koleksi Resipi Aneka Biskut Raya Berasaskan Cornflaskes.

Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara kuih raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g butter (suhu bilik)
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
- Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati - Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
- Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
- Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah…
Nota: Boleh tambah coklat cip jika suka.
Kredit resipi & foto: Shahira Sharif
2. CORNFLAKES MADU KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cornflakes
- 250gm gula
- 250gm marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK:
- Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
- Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
- Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
- Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
- Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.
Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana
3. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
4. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
5. CORNFLAKES KISMIS BADAM CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes | diramas kasar
- 200gm mentega atau marjerin
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 2 kotak kecik kismis kuning lego
- 1/2 cawan badam hiris (dipanggang sebentar)
CARA MEMASAK:
- Gula dan mentegadipukul dalam 5 minit. Boleh guna pemukul dan masukkan telur.
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes,kismis, badam serta baking powder. Gaul sebati.
- Panaskan ketuharterlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
- Sapu nipis permukaan loyang dengan marjerindan sudukan sedikit adunan pada loyang. Buat sampai habis.
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Anida Azmi
6. CORNFLAKES CHOC CHIP
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil butter oil
(* kacau pakai senduk kayu hingga sebati)
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
(* ayak tepung gandum& tepung jagung bersama baking powder)
BAHAN C:
- 2 cawan cornflakes | diramas halus
- 1/2 cawan choc chip
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan B ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Kemudian masukkan bahan-bahan C. Uli lagi hingga sekata.
- Bentukkan doh dan susun atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Fatimah Ishak
7. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 50gm shortening
- 80gm gula aising
- Secubit garam
(Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
- 175gm tepung naik sendiri
- 150gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
- 50gm cornflakes ( ramas kasar)
- 50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
- 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
- Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
- Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
- Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
- Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
Buat Kek Guna Resipi Dari Buku BM Darjah 2. Sedap & Memang Menjadi

Baru-baru ini viral mengenai resipi Kek Hari Jadi dari buku teks Bahasa Melayu darjah 2. Ramai yang telah mencubanya dan ternyata menjadi dengan sempurna. Wow…Anda dah cuba? Resipi ini adalah resipi asas kek sahaja dan bebas untuk menambah bahan-bahan lain supaya hasilnya lebih enak dan gebu. Jika nak rasa, boleh ‘try’ resipi yang dicuba oleh saudari Shuai Shaik ni. Beliau telah mencuba resipi ini namun tepung gandum ditukar kepada tepung naik sendiri. Beliau juga menambah perisa coklat dan red velvet supaya kek kelihatan lebih menarik. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI KEK DARI BUKU TEKS BM DARJAH 2
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
150gm gula – beli online disini
230gm mentega – beli online disini
200gm tepung gandum / tepung naik sendiri – beli online disini
1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
BAHAN TAMBAHAN (JIKA SUKA):
Perasa coklat & red velvet – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum ke dalam bekas yang bersesuaian.
2. Dalam bekas berlainan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau adunan hingga semua bahan sebati.
4. Kemudian masukkan esen vanilla. Sebatikan. Jika ingin buat kek yang bercorak, boleh bahagikan adunan dan letak perasa atau pewarna ikut kreativiti masing-masing.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
6. Sapukan minyak pada loyang dan tuang adunan kek tadi. Boleh guna loyang saiz 7.
7. Bakar adunan kek selama 45 minit atau sehingga masak.
8. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Shuai Shaik
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buat Sendiri Kebab Daging Roti Pita Sedap Macam Dekat Pasar Malam
Petua Rebus Kerang Supaya Isi Tidak Kecut & Cara Buat Kerabu Thai Yang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Almond London Matcha, Barulah Lain Sikit

Sebut almond london semua terbayang perkara yang sama. Biskut raya yang disalut dengan coklat bersama taburan kacang dalam cawan kertas.
Apa kata tahun ini kita buat sedikit kelainan, kita hidangkan pula almond london matcha. Boleh jadi ini biskut raya paling laris tahun ini. Cara membuatnya Che Pah Che Gu.
Bahan-bahan:
125 gram mentega (Anchor)
250 gram marjerin
1/4 tin susu pekat
1/2 cawan gula aising
1 biji telur.
1 sudu makan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
160 gram coklat putih
2 sudu makan serbuk matcha/green tea
Badam – dibakar
Cara membuat
1. Satukan mentega, marjerin, susu pekat dan gula aising. Kacau sehingga sebati.
2. Selepas sebati masukkan telur dan tepung jagung. Gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit mengikut kesesuian doh.
4. Kemudian, bolehlah bentukkan. Leperkan doh dan masukkan badam yang sudah dibakar. Bentuk ikut cita rasa.
5. Susun doh yang sudah dibentuk di dalam loyang. Bakar selama 20 minit pada suhu 170°C dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Biarkan biskut sejuk.
7. Dalam pada itu sediakan coklat untuk salutan. Caranya cairkan coklat putih menggunakan kaedah double boil. Jangan tambah bahan-bahan lain.
8. Bila sudah cair sepenuhnya, masukkan serbuk matcha atau green tea.
9. Gaul sebati dan celupkan biskut yang sudah dibakar tadi.
10. Akhir sekali, tabur sedikit badam hancur sebagai hiasan.
Sumber: Che Pah Che Gu