
Kek pisang kukus yang sesuai untuk siapa yang alergik dengan telur. Mudah hanya perlu kukus untuk dapat kek yang gebu dan moist.
KEK PISANG KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir+ 1 cawan air (jadikan gula hangus atau karamel. Boleh kurang gula dan gunaka organik raw cane sugar)
- 1 cawan pisang lenyek (gunakan una pisang emas / pisang 40 hari)
- 1/2 cawan santan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh / secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula hangus, santan, pisang lenyek, tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat dimasukkan satu persatu dalam bekas dan gaul sebati.
- Kukus selama 40 minit. Cucuk dengan lidi kalau tidak melekat tandanya sudah masak.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Span Coklat Susu @ Sponge Milky Chocolate Cake. Gebunyaa…

Sponge Milky Chocolate Cake ni sangat sedap dimakan begitu sahaja. Menurut perkongsian FB Azlina Ina Fans,” Siapa siapa nak buat makan kosong, sedap siapa nak untuk kek birthday. Gebu sangat dan sedap dimakan.”
.
Resipi dah dibuat dan di dapur Red House Bakeri 14 Rawang.Ramuannynya pun mudahb selain serbuk ko, emulco coklat susu kotak coklat menjadikan ia kaya bercoklat dan lembab gebu.
Jom semak resipinya :
SPONGE MILKY CHOCOLATE CAKES
.
BAHAN-BAHAN :
- 5 biji telur gred B
- 1 sudu besar ovalate – beli online DI SINI
- 1 cawan gula halus (200-210g) – beli online DI SINI
- 2 cawan tepung self rising(200g) – beli online DI SINI
- 4sudu besar @ 30gm serbuk koko – beli online DI SINI
- 1sudu besar emolco coklat
- 1sudu kecil esen creamy vanila1/4 cawan @ 60gm susu kotak coklat
Bahan lain:
1/2 cawan mentega cair |boleh juga guna minyak jagung 70-80ml
CARA MEMASAK
1. Adunkan semua dalam mixer @ mesin pengadun guna kelajuan rendah (kecuali mentega cair).
2. Dah sebati guna kelajuan tinggi sampai warna perang tua (dark brown) jadi perang cerah (soft brown) bergantung kelajuan mixer masing-masing.
3. Matikan mixer
4. Masukkan 1/2 cawan mentega cair,kalau tak ada minyak jagung pun boleh(70-80g)
5. Alas loyang 6 inci dengan baking paper.
6. Tuang adunan 420gm akan dapat 2 loyang
.
7. Panaskan oven dulu 180 darjah C selama 5 minit.
8. Hentak sedikit loyang dan bakar suhu 170C, masa 45 minit, api atas bawah
9. Dah siap terbalik kan di board yang dilapik tisu dapur kemudian terbalikkan semula ya.
10.Dah siap.
.
Kredit : Azlina Ina Fans
Red House Bakeri 14, Rawang
INGIN MEMBELI OVEN TERBARU, BELI ONLINE DI SINI
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK INI, LEBIH BANYAK LAGI VIDEO DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial
LIHAT RESIPI-RESIPI MENARIK DI SINI :
Resipi Kek Coklat Sedap, Cair Di Mulut. Memang Ketagih Nak Makan
Buat Kek Cheese Leleh Guna Blender

Sedapnya di waktu petang begini dapat menikmati kuih atau kek yang disukai. Kek keju leleh memang jadi kegemaran ramai. Semakin banyak lapisan keju, semakin sedap rasa kek bila dinikmati. Nak puas makan, jom buat sendiri ikut resipi yang min kongsikan ini.
Kek cheese leleh versi blender
Bahan-bahan:
*2 biji telur gread A
1 cawan tepung gandum
*1/2 cawan gula (saya kurangkan)
*2 sudu susu pekat
*1sb ovalate
2sb susu tepung
1sk baking powder
1sk soda birkabonat
*1sk esen vanilla (saya guna perisa vanilla)
1/4 cawan minyak masak
Cara-cara:
1.Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
2.Ayak tepung,baking powder dan soda birkabonat
3.Satukan adunan yg dah blander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
4.Last skali letak minyak masak dan gaul sebati
5.Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je.
6.Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
*Guna loyang 30 atau 40 minit atau hingga masak.
Topping
150g cream cheese
1 cawan whipping cream
1/2 cawan susu pekat
Cheddar cheese diparut secukupnya
P/s: Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian. Letak topping sedikit ditengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi. Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak. Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan. Senang jee.
Kalo xnak pun takpe bole je pakai acuan plastik yang lubang tu pun ok je.
selamat mencuba.
credit : NorAzizah Razali
Ini Tip Untuk Buat Muffin Bluerberry Jadi Moist & Gebu

Petang-petang tak tahu nak makan apa, bolehlah buat resipi muffin blueberry. Mudah dan cepat nak buat menu ni.
Menerusi perkongsian daripada Riesha Rieshaliena, muffin tidak perlu dibakar terlalu lama bagi mendapatkan hasil yang moist dan gebu.
CARA BUAT MUFFIN BLUEBERRY
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum | diayak – beli online di sini
1 cawan tepung kek | diayak – beli online di sini
¾ cawan gula halus @ icing – beli online di sini
½ cawan minyak masak
1 cawan susu segar fullcream
1 biji telur (buang mata pusatnya)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil baking powder | diayak
¼ sudu kecil garam @ secubit garam (optional – nak bagi rasa lemak pada muffin)
TONTON Dapur Rasa Live: Mango Baked Cheesecake
TONTON Dapur Rasa Live: Kek Berries Selembut Kapas
CARA BUAT:
1. Satukan tepung gandum, tepung kek, baking powder dan gula. Gaul bagi serata. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, satukan telur, susu dan minyak. Gaul sekadar bagi telur hancur. Jangan gaul kuat sangat yer, manja-manja gitu je.
3. Buat lubang di tengah tepung, masukkan campuran telur, susu, minyak tadi. Gaul hanya sekadar bagi sebati semua bahan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Jangan gaul terlalu laju dan beria sangat untuk elakkan muffin jadi mampat bila dibakar nanti. Gaul lemah lembut saja.
*Muffin bukan macam buat kek, bahan adunan tak perlu sehingga gebu dan kembang. Cukup sekadar serata semua bahan.
5. Masukkan adunan muffin ke dalam cup sikit dulu. Masukkan blueberry, kemudian masukkan lagi adunan hanya 3/4 je penuhnya. Bahagian atas muffin terpulanglah sama ada nak kosong atau nak topping blueberry.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
TIP MEMBUAT MUFFIN:
*Bakar muffin dengan suhu yang betul-betul panas, ikut suhu ketuhar masing-masing.
*Untuk dapatkan muffin yang gebu dan naik membukit, masa nak masukkan muffin ke dalam ketuhar, pastikan suhu betul-betul panas ye. Bukan panas nak rentung tapi kena pandai agak suhunya.
*Muffin tak perlu terlalu lama dibakar untuk elakkan muffin jadi kering. Dah nampak macam permukaan muffin kering, okey cukup dah.
*Anggaran masak 15-20 minit.
*Bila muffin dah masak, masa panas-panas terus letakkan muffin di atas piring atau redai kek untuk elakkan muffin menurun balik.
Kredit resipi: Riesha Rieshaliena
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: