Kek pisang kukus yang sesuai untuk siapa yang alergik dengan telur. Mudah hanya perlu kukus untuk dapat kek yang gebu dan moist.
KEK PISANG KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan gula pasir+ 1 cawan air (jadikan gula hangus atau karamel. Boleh kurang gula dan gunaka organik raw cane sugar)
- 1 cawan pisang lenyek (gunakan una pisang emas / pisang 40 hari)
- 1/2 cawan santan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh / secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan gula hangus, santan, pisang lenyek, tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat dimasukkan satu persatu dalam bekas dan gaul sebati.
- Kukus selama 40 minit. Cucuk dengan lidi kalau tidak melekat tandanya sudah masak.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Ribut Viral Penuh Limpahan Coklat. Memang Sedap!
Kek Ribut ni memang jadi kegilaan ramai terutamanya bagi penggemar Kek Coklat. Mana tidaknya, lihat sahaja lelehan coklat yang melimpah ruah tu, memang memukau. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni antara yang menarik perhatian RASA. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK RIBUT SECARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN KEK:
- 3 biji telur gred A
- 3/4 cawan @ 190gm gula
- 3/4 cawan @ 180gm susu pekat manis
- 2 cawan @ 220gm tepung gandum
- 3/4 cawan @ 60gm serbuk koko – beli online DISINI
- 1 cawan @ 180gm minyak masak
- 1 cawan @ 200ml air panas
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu makan ovalette – beli online DISINI
BAHAN KEJU:
- 350gm krim keju @ cream cheese
- 1 cawan @ 200ml whipping cream @ krim putar
- 1/4 cawan @ 60gm susu pekat manis – beli online DISINI
BAHAN COKLAT GANACHE:
- 300gm coklat dark compound coins (beryl’s) – beli online DISINI
- 250ml whipping cream @ krim putar
- 2 sudu makan susu penuh krim – beli online DISINI
- 1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
- Chocolate flakes @ cip coklat @ chocolate rice secukupnya – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan ovalette hingga kembang.
2. Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati.
3. Bila adunan sudah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau lagi hingga semua bahan sekata.
4. Masukkan campuran tepung yang sudah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.
5. Kacau lagi hingga sekata seperti dalam gambar.
6. Tambahkan minyak masak. Kacau lagi sekali hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air panas.
8. Kacau hingga bertekstur halus sebegini.
9. Bahagikan adunan kepada 4 bekas saiz RC-750.
10. Sebelum kukus, tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik ke atas kek. Kukus selama 25-30 minit atau hingga masak.
11. Bila kek sudah masak, terbalikkan kek (tanpa membuka penutup) selama 5-10 minit. Ia bertujuan supaya kek tidak mendap.
12. Bagi menyediakan bahagian keju, satukan krim keju, whipping cream dan susu pekat manis.
13. Adun hingga sebati dan licin. Elakkan pukul terlalu lama kerana adunan akan menjadi cair.
14. Letak campuran krim keju ke dalam piping bag supaya mudah diletak diatas kek.
15. Ambil kek tadi dan belah ditengah-tengahnya.
16. Paipkan campuran keju hingga rata.
17. Letak lapisan kedua kek.
18. Paipkan campuran keju di bahagian atasnya hingga rata. Sejukkan kek dalam peti sejuk selama 30 minit supaya keju menjadi pejal.
19. Untuk lapisan coklat pula, masukkan dark chocolate, susu full cream dan mentega ke dalam mangkuk.
20. Dalam periuk lain, panaskan whipping cream sehingga sedikit mendidih.
21. Tuang ke dalam mangkuk berisi coklat tadi.
22. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Jika adunan terlalu pekat, tambah susu full cream atau susu segar.
23. Bila coklat tadi sudah sejuk atau suam, tuang ke atas kek tadi.
24. Tabur cip coklat dengan secukupnya.
25. Kek Ribut sedap dan gebu sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad
Bercadang nak beli OVEN baru yang lebih besar? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Boleh juga cuba resipi di bawah ni:
5 Masakan Peha Ayam & Drummet Yang Sedap DiRatah. Gerenti Licin.
Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Koleksi Resipi Aneka Kek Batik Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan.
Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga? Aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. Pasti puas hati.
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
- 200gm serbuk milo
- 250gm mentega
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 tin susu pekat manis
- Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
- Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
- Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
- Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
- Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
- Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. KEK BATIK MARIE TOPPING CHOC GANACHE
BAHAN A:
- 2 bungkus biskut Marie (300g)
- 250gm buttercup
- 1 tin susu pekat manis
- 1 cawan air masak
- 6 sudu makan serbuk koko
- 14 sudu makan milo
- 2 biji telur
BAHAN TOPPING:
- 1 cawan Whipping cream Anchor UHT
- 100gm Choc compound
- 100gm dark chocolate
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup hingga separa cair. Tutup api.
- Masukkan milo, serbuk koko dan telur. Kemudian kacau sampai sebati.
- Buka kembali api dan masukkan susu pekat dna air secara berselang seli. Maska hingga dunan likat. Padamkan api.
- Masukkan biskut marie dan kaup balikkan hingga rata.
- Tuang biskut marie dalam loyang saiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik dan lebihkan kiri dan kanan supaya senang ditarik keluar.
- Tekan adunan biskut marie hingga rata. Sejukkan,
- Untuk membuat topping, panaskan whipping cream menggunakan kaedah double-boiler. Kacau hingga suam.
- Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
- Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Padam api dan angkat. Sejukkan selama 30 minit.
- Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Suliza Sadzali
3. KEK BATIK TANPA TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 2 paket biskut marie
- 3 cawan milo
- 1 cawan serbuk koko
- 1 tin susu pekat
- 1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali,dengan api sederhana. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat.
2. Seterusnya masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit.
4. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.
5. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.
6. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Kredit resipi & foto: Natrah Syafiqah
4. KEK BATIK BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut Marie – patahkan 2@4
- 2 cawan milo *
- 2 sudu makan serbuk koko *
- 1 cawan mentega atau marjerin*
- 3/4 cawan susu pekat manis *
- 1/ 2 cawan air panas*
- 2 biji telur
- Badam keping – disangai
CARA MEMASAK:
- Sapu marjerin pada loyang dan lapik dengan plastik. .Ketepikan.
- Satukan semua bahan yang bertanda (*). Masukkan dalam kuali dan masak guna api sederhana perlahan. Kacau sentiasa hingga sebati dan mendidih.
- Masukkan telur. Kacau lagi hingga sebati. Bila dah mendidih, masukkan biskut marie dan kacau dalam 2- 3 minit supaya sebati.
- Padamkan api dan masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan dengan senduk supaya padat dan rata.
- Tabur badam dan biarkan sedikit suam. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
5. KEK BATIK 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut marie
- 1/2 buku buttercup
- 3/4 tin susu pekat manis coklat
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat coklat. Kacau sebati.
- Masukkan biskut. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Padamkan api.
- Masukkan biskut ke dalam bekas dan tekan hingga padat. Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya mengeras. Jika suka kek abtik lembut, tak perlu simpan dalam peti sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tuan Adrianna Arissa
6. KEK BATIK BISKUT JEJARI
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 tin susu pekat manis
- 2 cawan milo
- 250gm mentega
- 2 bungkus biskut jejari
- Almond nib secukupnya
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat manis.
- Seterusnya masukkan milo. Kacau sebati hingga semua bahan cair dan pekat.
- Lapik plastik pada loyang dan susu biskut jejari didasarnya.
- Tuang 1 senduk coklat. Ratakan dan susu kembali biskut jejari diikuti lapisan coklat. Ulang hingga habis.
- Akhir sekali, tabur almond nib jika suka.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria
7. KEK BATIK CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat
- 2 1/2 cawan milo
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 paket biskut meri
BAHAN KRIM KEJU:
- 500gm cream cheese ( krim keju)
- 1 cawan gula aising
- 1 biji telur
- 2 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan serbuk koko dan milo. Kacau hingga sekata.
- Masukkan biskut yang telah dipatahkan. Gaul hingga bersalut sempurna.
- Tuang biskut ke dalam loyang bersaiz 10×10 yang telah dialas dengan plastik. Ketepikan.
- Untuk membuat krim keju, satukan kri keju, gula aising, telur dan tepung gandum. Adun hingga sebati dan tak berketul.
- Tuang adunan keju ke atas kek batik. Ratakan.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noorfazidatulhani Binti A Ghani
8. KEK BATIK CREAM CRACKER
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1 ½ cawan milo
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 sudu makan serbuk white coffee/coffee mate atau indo coffee
- Biskut cream creaker ( nbiskut lemak) secukupnya – 4 segi
CARA MEMASAK:
- Alas loyang dengan plastik. Ketepikan.
- Cairkan mentega dalam kuali menggunakan api kecil. Dah cair secukupnya, padamkan api.
- Masukkan susu pekat manis. Kacau rata.
- Kemudian masukkan milo dan serbuk white coffee. Kacau sebati hingga tidak berketul.
- Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang dan ratakan hingga menutup permukaan.
- Kemudian susun biskut dalam loyang. Tekan-tekan sedikit supaya rata.
- Tuang lagi adunan coklat dan ratakan. Ulang langkah hingga adunan habis.
- Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Farhana Yusoff
9. KEK BATIK HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 125gm mentega tanpa garam
- 3/4 cawan susu pekat manis – lebihkan jika suka manis
- 2 cawan Horlick
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- Sedikit pewarna hijau
- 1 paket biskut marie
CARA MEMASAK:
- Adun telur, susu pekat manis dan mentega hingga sebati.
- Kemudian masukkan susu pekat manis, Horlick dan tepung gandum. Adun lagi hingga adunan tidak berketul.
- Tambahkan esen vanilla dan pewarna hijau dengan secukupnya.
- Masak adunan dalam kuali hingga hampir pekat dan masukkan biskut yang telah dipatah-patahkan. Gaul rata.
- Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan supaya mampat.
- Sejukkan kek dan bolehlah dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mimie Suhaimi Hussain
Biskut Thumbprint Mudah Buat,Gerenti Ulang Kali Nak Makan
Siapa yang suka mengunyah biskut raya kenalah buat yang memang menjadi kegemaran. Boleh cuba buat biskut thumbprint dengan menggunakan ibu jari.Tambah sedap disalut pula dengan kacang tumbuk yang sudah disangai.Confirm ketagih nak makan.
Biskut Thumbprint
Bahan-bahan:
200g butter
100g gula aising
Adun bahan hingga sebati dulu
Masuk 1 biji kuning telur
Whisk lagi hingga sebati.Kemudian masukkan
30g susu tepung
30g serbuk koko
Kacau sebati
30g tepung jagung
Kacau semuanya hingga betul-betul sebati
Ayak
250g tepung gandum serbaguna
Masuk sikit-sikit dan uli.
Adunan biar lembut supaya senang nak guling dalam kacang atau cheddar
Bulat-bulatkan dulu susun dalam loyang.
Sebelum masuk oven tekan tengah biskut sikit.
Masuk oven 160 darjah selama 20 minit.
Siap.Sejukkan dulu.Paip coklat cair.
Kredit: Iedaa Jahaya
Sedapnya Cream Cheese Red Velvet Cookies Sampai Teringat-ingat, Bakar Guna Airfryer Je
Simple Tapi Sedap Puding Roti Karamel Ikut Resipi Ini, Yang Baru Belajar Masak Boleh Cuba
Resipi Udang Celup Tepung Yang Rangup & Sedap, Rasa Sama Macam Makan Di Restoran Tom Yam