Kentang putar untuk anak-anak yang susah dan tidak ada selera untuk makan. Sesuai untuk makan dengan ayam atau daging panggang. Resipi yang sangat mudah untuk dibuat dengan mengunakan bahan-bahan yang ada di dapur anda.
CARA MEMASAK:
- Rebuskan kentang sehingga empuk. Toskan kentang.
- Selepas itu lenyekkan kentang sehingga hancur.
- Panaskan susu penuh krim dan mentega. Apabila sudah panas, masukkan ke dalam kentang. Kacau rata.
- Ikut tekstur kentang yang kita nak, kalau nak lembut lagi. Tambah lagi susu dan mentega.
- Akhir sekali masukkan garam dan serbuk lada hitam.
BAHAN-BAHAN GRAVY:
- 6 sudu makan mentega
- 1 bawang holland (potong dadu)
- 4 sudu makan tepung gandum
- 2 kiub pati ayam
- 4 cawan air
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit bancuhan tepung jagung
- Sedikit kicap pekat (pilihan letak sebab nak bagi warna pada kuah)
CARA MEMASAK:
- Panaskan mentega dan masukkan bawang holland.
- Apabila bawang keperangan, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
- Masukkan kiub pati ayam, air, dan lada hitam.
- Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sedikit kuah.
- Masukkan kicap untuk bagi warna kuah lebih pekat. Biarkan kuah mendidih. Tutup api dan sejukkan kuah.
- Apabila kuah dah sejuk, kisar sehingga halus. Panaskan semula kuah dan boleh hidangkan.
Kredit: Afrina Zulqarnaen