Selalunya kita makan onde-onde tepung pulut atau  dikenali juga  sebagai  Buah Melaka. Terbayang rasa rasa kenyal tepung pulut, manis gula Melaka dan lemak  kelapa parut. Hemmmm sedapnya.  Tapi kalau nak tau, keledek pun boleh buat Buah Melaka.  Cara masa sama je, Cuma tepung pulut tukar dengan keledek.  Lebih senang lagi, ikut je resipi yang RASA kongsikan ini.

Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

ONDEH-ONDEH KELEDEK

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 500gm keledek | buang kulit dan kukus
  • 1 cawan tepung | jika kurang tambah lagi
  • 1 cawan kelapa parut | gaulkan bersama sedikit garam
  • Gula Melaka | potong dadu kecil
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

Lenyekkan keledek yang dikukus hingga hancur, kemudian tambahkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

Bulat-bulatkan doh, kemudian masukkan gula Melaka di tengahnya dan bulatkan semula.

Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

Didihkan air dalam periuk, apabila telah mendidih masukkan doh yang sudah berisi inti tadi.

Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

Ads

Setelah timbul angkat dan gaulkan dengan kepala parut.

Senang Je Buat Onde-Onde Keledek Sedap Ni !

Setelah disaluti dengan kelapa, onde-onde sedia dihidangkan atau dibawa sebagai bekal.

Ads

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI