4. Apabila sudah siap, tuang adunan kentang ke dalam loyang. Rata-ratakan supaya sekata semuanya. Ketepikan.
5. Panaskan minyak. Masukkan daging cincang ke dalam kuali dan goreng sehingga masak.
6. Apabila sudah goreng, angkat dan toskan. Kemudian, taburkan daging ke atas kentang di dalam loyang tadi dengan sekata ye. Biar daging menutupi kentang. Ketepikan.
7. Sementara itu, panaskan air di dalam kuali. Masukkan serbuk cheese. Kuantiti serbuk cheese bergantung kepada kepekatan macam mana yang anda inginkan. Terpulang atas selera masing-masing.
Ads
8. Gaul-gaulkan sehingga ia menjadi pekat. Apabila sudah masak semuanya, tutup api. Tuang cheese ke atas daging cincang. Biar semuanya sekata.
9. Kalau suka, boleh taburkan mozzarella cheese.Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 150C selama 30 minit atau hingga masak. Ikut kepada keadaan ketuhar masing-masing. Siap untuk dihidang.
Sesekali menikmati sajian Maggi Goreng Specialni memang terasa keenakannya. Seakan menikmati sajian di restoran Mamak. Bagi anda yang suka sangat makan Maggi Goreng, apa kata cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni antara yang boleh dicuba. Nampak sangat membuka selera. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI MAGGI GORENG SPECIAL SEDAP
BAHAN-BAHAN: 3 paket mi segera perisa Kari – mi direbus 1/2 masak 3 paket perencah mi segera Kari 3 biji telur Sawi dan tauge secukupnya 1 biji tomato Lobak merah 7 ulas bawang putih – ditumbuk 5 biji bawang merah – dihiris 1 biji cili merah – hiris 1 biji cili hijau – hiris 3 sudu makan cili kisar – beli online disini Fishball Meatball 1 sudu teh serbuk belacan – beli online disini 1½ sudu makan sos cili – beli online disini 1½ sudu teh sos tomato – beli online disini 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu teh sos ikan – beli online disini 1½ sudu makan kicap – beli online disini 1 sudu kecil kicap cair – beli online disini Serbuk lada putih – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Tumiskan bawang putih sehingga garing.
2. Kemudian masukkan bawang merah. Masak hingga keperangan.
3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan fishball dan meatball.
5. Masak sebentar dan masukkan 2 biji telur. Masak seperti telur hancur.
6. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, serbuk belacan, kicap manis dan perencah maggi. Gaul rata.
7. Seterusnya masukkan sawi, tauge, lobak merah, tomato dan mi segera yang telah direbus separuh masak. Gaul sehingga rata.
8. Masukkan pula sos ikan dan kicap cair jika kurang masin.
9. Masukkan serbuk lada putih dan lagi 1 biji telur. Gaul sebati sehingga berasap.
Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, muruku antara kudapan ringan yang dicari ramai. Malah, ia juga turut dihidangkan buat tetamu ketika Hari Raya. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai. Jom cuba.
Muruku adalah makanan ringan yang berasal dari India Selatan dan namanya diambil dari perkataan Tamil yang bermaksud ‘dipintal’ merujuk kepada bentuknya. Kudapan ini biasanya dihasilkan dari tepung beras yang dicampur dengan pelbagai rempah serta bahan-bahan lain, diadun sebati dan kemudiannya digoreng hingga garing.
Ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah disediakan serta rangup. Terdapat sangat banyak resipi yang boleh anda cuba dan antaranya adalah seperti yang RASA kongsikan ini. Ia adalah resipi asli perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram. Jom cuba!
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Terasa nak makan Mi Kari sedap? Nah… Cubalah resipi Mi Kari Stail Chinese Ipoh ni. Dijamin berselera dan puas makan. Bahan-bahannya cukup ringkas dan mudah. Sesuai untuk anda yang mahukan resipi simple dan tidak renyah. Nah… Jom cuba! Saudari Dora Nurlaily KJ ada kongsikan resipinya.
CARA MASAK MI KARI STAIL CHINESE IPOH
BAHAN A (KISAR HALUS):
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
1 batang serai – titik
BAHAN B:
4 sudu besar rempah kari ikan – beli online disini
1 sudu besar cili kisar (ikut suka nak pedas mana) – beli online disini
1 kotak santan kara
Fishball
Fishcake
Tofu kosong
2 kiub pati ayam – beli online disini
Garam
Gula
Serbuk perasa
BAHAN C (HIASAN):
Taugeh – tak perlu celur
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak goreng serai sampai naik bau.
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak.
3. Masukkan rempah kari dan cili kisar yang sudah dibancuh air. Tumis 3 kali kering air.
4. Tambah air secukupnya, santan kara, kiub ayam, garam dan gula dengan secukup rasa.
5. Masukkan juga segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.
6. Kuah Mi Kari sedia untuk dihidang.
NOTA: Minyak jangan banyak, sebab nak makan dengan mee, nanti cepat muak. Kuah kari ni kena cair-cair je. Cukup rasa rempah & santannya. Paling sedap makan dengan fucuk ikan goreng.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.