Bila waktu petang, menu kek antara yang menjadi pilihan untuk hidangan pencuci mulut minum petang.
Kalau mencari resipi yang mudah dan cepat masak keknya, boleh cuba resipi kek butter choc rice ini.
Resipi yang dikongsikan Himawari Chan ini, memang senang dan tak perlukan sebarang teknik pun. Jadi jangan risau, kek anda pasti menjadi dengan cantiknya.
BUTTER CHOC RICE CAKE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini 1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je) – beli online di sini 4 biji telur gred B 1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap) – beli online di sini 100mls susu segar/ full cream milk 3 sudu makan susu pekat manis – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil butter oil/essence vanilla Chocolate rice (kuantiti ikut suka)
Ads
Dapatkan La Gourmet Vintage Collection dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang. 2. Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik. 3. Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik. 4. Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu. 6. Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap. 7. Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
8. Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata. 9. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
10. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.
Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.
Bila beli makaroni, pasti ada kalanya buntu nak masak apa. Kalau asyik masak makaronigoreng, bakar atau buat sup pun jemu juga. Kalau nak ubah selera, resipi perkongsian saudari Ziera Johari II antara yang boleh dicuba. Rasanya memang sedap dan sangatlah mudah nak dimasak. Malah rasanya pun sangat sedap. Memang berbaloi kalau masak ni. Cubalah! Boleh dijadikan hidangan makan malam dan juga bekal untuk anak-anak ke sekolah.
MAKARONI CHEESE GORENG PALING MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
500gm makaroni – direbus
2 tin sos Cheese & Herbs
2-3 ulas bawang putih | diketuk/dihiris
1 biji lada benggala ( merah & hijau) – hiris
1 tin cendawan butang – hiris
1 paket sosej ayam – hiris
2 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan kiub pati ayam. Kacau hingga hancur.
2. Masukkan sosej dan cendawan butang. Goreng seketika. Tambah sedikit minyak jika berkurangan.
3. Masukkan sos cheese & herbs. Kacau sebati.
4. Masukkan makaroni yang telah direbus. Jika kering sangat, masukkan 1/4 cawan air masak. Kacau sebati. Tabur sedikit garam jika perlu.
5. Seterusnya masukkan lada benggala.
6. Untuk lebih rasa berkeju, boleh tambahkan sekeping keju cheddar. Kalau tak masukkan pun tidak mengapa. Sedia untuk dinikmati.
Nota: Jika nak buat separuh paket makaroni, boleh kurangkan separuh untuk semua bahan kecuali cendawan butang. Untuk rasa lebih sedap, boleh tambah isi ayam yang dipotong kecil.
Resipi daging masak manis ini memang sesuai untuk citarasa sekeluarga termasuklah kanak-kanak. Jika mencari menu yang tak pedas menu berkuah pekat ini boleh dicuba.
Cara buat daging masak manis
Bahan-bahan
300gm daging potong kecil & rebus hingga empuk
4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
1 biji kentang -dipotong 8 dadu besar
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula
Garan
Serbuk perasa
Minyak masak
Bahan kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1inci halia
1 batang serai
4 sudu makan cili kering – direbus & kisar)