Makanan yang direbus lebih menyihatkan berbanding yang digoreng atau ditumis mahupun yang dimasak bersama santan. Lauk rebusan sinonim dengan masakan singgang, sama ada singgang ikan, tulang, daging, ayam mahupun singgang sotong ataupun udang.

Kali ini, kita ikuti resipi singgang daging yang begitu menyelerakan serta berkhasiat hasil perkongsian Noor Hafiza Mohamad. Mudah saja cara membuatnya. Resipi pun simple dan senang diperoleh. Jom cuba buat.

BAHAN-BAHAN:

½ kg daging

1 inci lengkuas

1 inci halia – Boleh beli online di sini

3 ulang bawang merah

5 – 6 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini

3 tangkai cili kering

Ads

1 sudu besar biji ketumbar

3 keping asam keping – Boleh beli online di sini

Garam

Serbuk perasa Ajinomoto – pilihan

Sedikit belacan – Boleh beli online di sini

Air secukupnya

4 tangkai cili padi merah

Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan

CARA MEMASAK:

Masukkan kesemua bahan dan rebus sekali gus di dalam periuk bersama garam dan perasa.

Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan

Masak menggunakan kaedah rebus perlahan (slow cook) selama 1 jam di dalam periuk kaca.

Tulang akan elok lembut sama seperti kita masak menggunakan periuk tekanan (pressure cooker).

Masukkan air belacan.

Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan

Ads

Akhir sekali, baru tambahkan cili untuk rasa pedas dan sebagai hiasan.

Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan

Singgang tulang juga dalam kategori “bone broth” iaitu sup rebusan tulang yang bagus untuk kesihatan dan boleh diambil setiap hari.

Rahsia untuk mendapatkan khasiat daripada air tulang kena masukkan cuka. Cuka untuk pastikan yang zat galian daripada tulang akan larut ke dalam sup.

Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan

Selamat mencuba.

Kredit: Noor Hafiza Mohamad

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Kacang Goreng Pedas, Kudapan Guna 4 Bahan Je

Resipi Murtabak Maggi Mudah Dan Cepat

Sambal Getuk Berapi, Ganding Nasi Putih Terus Berselera Jadinya

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8hwlvb

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI