Buah-buahan membekalkan vitamin dan mineral yang boleh melindungi badan daripada serangan penyakit dan jangkitan biasa. Boleh dimakan terus atau dinikmati sebagai minuman yang enak.
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji buah pisang | dibuang kulit dan disejukbekukan
- 2 biji buah kiwi | dibuang kulit dan dihiris
- 250 ml dadih rendah lemak
- 5 kiub ais
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar.
- Kisar sehingga halus.
- Masukkan ke dalam gelas dan sedia untuk dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
4 Resipi Bancuhan Teh , Buat Anda Jadi “Ketagih”.
Teh baik dihidang panas lagi pula yang sejuk berais memang menyegarkan dalam setiap hirupan. Tidak seperti kopi, kandungan tanin dan zat anti oksidannya lebih mudah dinikmati oleh semua orang.
Tapi Min bukan nak cerita pasal khasiat teh ya, tapi pelbagai cara hidangan teh yang mampu memukau deria rasa anda.
1.TEH THAI
BAHAN-BAHAN:
- Satu uncang teh thai/ teh hitam
- Air panas
- Susu isian penuh (evaporated milk)
- Ais | (ketulan ais kecil)
- Gula pasir
- Bunga lawang
- Kayu manis
CARA BANCUHAN :
1. Masukkan satu uncang teh hitam dan gula pasir ikut citarasa kesukaan anda dalam satu gelas.
2. Kemudian tuangkan air panas 3/4 gelas. Biarkan ia terendam selama 30 minit.
3. Semakin pekat tehnya, rasanya akan lebih ‘padu’ lagi.
4. Tambahkan susu sampai gelas penuh. Kacau dan goncang lalu tambahkan bunga lawang dan kayu manis untuk rasa rempahnya
5. Supaya minuman lebih menyegarkan boleh tambahkan ketulan ais.
6. Minuman teh Thai sedia dinikmati
2. SMOOTH SWEET TEA (TEH CAMPUR BAKING SODA)
*Jika anda mahukan teh terasa ringan tanpa ada campuran rasa pahit campurkan secubit baking soda di dalam bancuhan teh.
BAHAN-BAHAN :
- 1 uncang teh
- Secubit baking soda
- Air panas
- Gula pasir
- Ketulan ais
CARA BANCUHAN :
1. Masukkan secubit baking soda dalam gelas.
2. Masukkan satu uncang teh dan tuangkan air panas.
3. Masukkan gula secukupnya (ikut citarasa, dan kacau)
4. Masukkan beberapa ketulan ais, atau dinginkan dalam peti sejuk.
3.TEH LAICI
BAHAN-BAHAN :
- Beberapa biji laici ( boleh juga laici dalam tin)
- 1 uncang teh
- Gula pasir
- Ketulan ais
CARA BANCUHAN :
1 . Kupas atau keluarkan buah laici dari dalam tin, lalu masukkan ke dalam satu gelas.
2. Masukkan satu uncang teh, lalu tuangkan air panas. Biarkan rendam selama 5 minit dan buang uncang teh.
3. Masukkan ketulan ais.
4. Sedia untuk diminum.
4. TEH HIJAU LATTE
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh serbuk matcha atau 1 uncang teh hijau
- 1/2 cawan air panas
- 1/2 cawan susu isian penuh (evaporated)
- Gula pasir
CARA BANCUHAN :
1. Jika anda menggunakan serbuk matcha, masukkan 1 1/2 sudu teh ke dalam cawan, lalu campurkan 1 sudu makan air panas.
2. Tetapi jika menggunakan uncang teh, anda boleh menuangkan air panas setengah cawan ke dalamnya, dan biarkan selama 5 minit.
3. Sementara itu, panaskan susu isian penuh kira-kira setengah cawan. Tambahkan gula tetapi jangan sampai mendidih.
4. Kacau susu sampai berbuih dengan mengacaunya dengan garpu seperti membuat telur dadar.
5. Setelah itu campurkan susu ke dalam cawan teh tadi.
Badan Rasa Kurang Selesa? Cuba Jus Serai Ni. Kaya Aroma & Buat Badan Rasa Lega.
Selain menyedapkan makanan, serai juga boleh dijadikan minuman yang sihat dan bagus untuk badan. Jom cuba. Pasti anda akan rasa lebih segar.
BAHAN-BAHAN:
- 5 batang serai
- 5 gelas air
- 5-6 sudu makan gula pasir
- Daun pudina
- Ais secukupnya
CARA MEMASAK:
- Masukkan air dalam jug bersama gula, kacau hingga gula larut.
- Titik serai, kemudian masukkan dalam air untuk memberikan rasa dan aroma.
- Masukkan ais, sebatang serai titik dalam gelas.
- Tuang jus serai dan hias dengan daun pudina.
- Sedia dihidankan.
INFO CHEF: Selain diminum sejuk, jus ini juga boleh dihidangkan panas-panas.
Cara Mudah Buat Sendiri Susu Kacang Soya
Susu kacang soya boleh kita buat sendiri. Kita boleh kawal tahap gula dalam air kacang soya. Jangan buat manis-manis sangat. Buat manis seadanya sahaja untuk lebih sihat.
SUSU KACANG SOYA
BAHAN-BAHAN
250 gram kacang soya
1 jag air masak
Gula pasir secukupnya
1 helai daun pandan | diikat
CARA MEMBUAT
1. Basuh dan rendam kacang soya semalaman. Buangkan kulit yang tertanggal.
2. Kisar kacang soya bersama air secukupnya sehingga benar-benar halus.
3. Tapis air kacang soya ke dalam periuk menggunakan kain kasa.
4. Masak susu kacang soya dengan api yang kecil bersama daun pandan.
5. Masukkan gula secukup rasa. Masak sehingga mendidih. Matikan api.
6. Boleh diminum panas atau sejuk.