Buat biskut ni tidak mengira musim raya. Bila-bila pun boleh membuatnya. Tambah pula ada biskut kegemaran anda. Nak beli pun harga boleh tahan mahal. Jadi berbaloi kalau buat sendiri.Cuti sekolah ni bolehlah buat cookies kegemaran bersama anak-anak seperti snow almond ni untuk kudapan.
Snow Almond Cookies / Badam Salju
Bahan A
260g butter
150gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
50gm serbuk badam
Bahan B
300gm tepung gandum
50gm tepung kastard
Ads
50gm susu tepung
40gm tepung jagung
Bahan hiasan:
Coklat masakan -cairkan cara double boiler
Serbuk roti putih -untuk menyalut
Cara membuat:
1.Pukul bahan A hingga berkrim.
2.Masukkan bahan B, uli hingga jadi doh yang lembut.
3.Canai dan terap dengan acuan yang digemari.
4.Susun dalam loyang, bakar pada suhu 170° 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
5.Setelah bakar, sejukkan biskut.
6.Celup biskut ke dalam coklat masakan yang dicairkan cara double boiler.
7.Golekkan biskut ke dalam serbuk roti (breadcrumb)
Kek Batik ni sememangnya menjadi kegemaran sesiapa jua. Bila minum petang dihidangkan dengan kek batik ini gerenti sepinggan licin. Boleh cuba resipi Kek Batik (Eggless) versi Jejaka Brownie . Dia kongsi sukatan bahan dalam gram supaya tak pening bahan terlebih atau terkurang. Kek ni satu family boleh nikmati, sebab banyak.
KEK BATIK Bahan-bahan: 500gm butter 500gm susu pekat manis 390gm susu fullcream(Cecair) 200gm milo 100gm serbuk koko 1kg Biskut Marie (patahkan 4) Nestum untuk taburan (Optional)
Cara membuat: 1. Panaskan kuali api sederhana. Masukkan butter dan biarkan hingga cair. 2. Setelah butter cair masukkan susu pekat dan susu cair. Kacau dalam 5 minit. 3. Selepas itu baru masukkan Milo dan serbuk koko. Kacau menggunakan whisk supaya tidak berketul. Masak hingga adunan menggelegak dan sedikit likat. Matikan api. Masukkan Biskut Marie tadi dan gaul sehingga kesemua biskut tersalut rata. 4. Ambil acuan/bekas yang sesuai lapiskan baking paper. Masukkan kek batik dan tekan.Tekan sikit supaya biskut mampat. Ketebalan kek ikut suka anda. 5. Setelah siap masukkan dalam acuan letak didalam peti sejuk dalam 3 – 4 jam. Atau kalau nak cepat letak dalam freezer dalam 2 jam lebih. Potong ikut kesesuaian. Taburkan nestum dan bolehlah hidangkan.
Minggu lalu hangat mengenai Apam 3 bahan, kali ni ada resipi viral baru yang anda boleh cuba iaitu Kek Oreo Susu yang hanya menggunakan 2 bahan. Ha…tengok gambar macam sedap je. Hanya guna periuk kukusan dan tak perlu bakar pun. Jom cuba! Nanti jangan lupa komen & post gambar kek yang anda cuba buat tu ya.
BAHAN-BAHAN:
1 paket oreo
100ml susu dutch lady coklat
Semi sweet coklat cip (tambahan)
CARA MEMASAK:
Hancur oreo dgn cream sekali (saya blend jer).
Kemudian, tuang susu. Kacau sampai rata.
Masukkan ke dalam loyang.
Kukus selama 20 minit dengan api kecil.
Untuk topping atas tu, cairkan coklat cip menggunakan teknik ‘double-boiler’. Kemudian sapu atas kek.
Nota: Resipi kek ini adalah bersaiz kecil. Jika mahu kek bersaiz besar, gandakan bahan 2 @3 kali. Kek dalam gambar menggunakan bahan yang digandakan 2 kali.
Biskut kacang dan kuih kapit adalah antara snek mesti ada dihidangkan pada Tahun Baru Cina. Mudah sangat buatnya, buat berbalang pun cepat habis bila dibawa mengadap depan televisyen.
Rangup dan lazat, ni min kongsikan resipi biskut kacang dan kuih kapit coklat yang tersangat popular dihidangkan masa sambutan Tahun Baru Cina ni.
BISKUT KACANG (sukatan cawan)
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega @ marjerin.
1 cawan gula aising (kalau tidak suka manis boleh kurangkan sedikit).
2 biji kuning telur.
1 sudu kecil esen vanila.
1 1/2 cawan tepung kastard.
1 cawan kacang tanah (sangai buang kulit dan blend halus).1 cawan tepung jagung.
Tepung gandum cap ros.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan mentega /marjerin dan gula aising, kacau sebati. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanila, kacau sebati. 3. Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan kacang tanah yang diblend, kacau sampai sebati. 4. Kemudian masukkan tepung gandum, uli sampai doh tidak melekat di jari. 5. Akhir sekali terap dan letak kuning telur di atas biskut, bakar pada suhu 160’C 15-20 minit.
Resipi : FB : Norhamidah Hassan
KUIH KAPIT COKLAT (sukatan cawan)
BAHAN- BAHAN:
4 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 1/2 setengah cawan gula
1 sudut teh esen vanilla
Secubit garam
1 biji kelapa | ambil dua cawan santan
Bahan inti :
Coklat Nutella secukupnya | dimasukkan dalam piping plastik
CARA MEMASAK : 1. Pukul telur dan gula sampai putih 2. Masukkan vanila dan garam 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati. 4. Masukkan santan dan sebatikn. 5. Letak sesudu dalam acuan dan sepit sehingga masak. 6. Masukkan inti atau filling ke dalam piping beg 7. Bila kuih kapit masak, picitkan inti keatasnya ( rujuk gambar diatas ) 8. Dan akhir sekali lipat
Bila sudah sejuk, paipkan pula inti dibahagian tepi kuih sepit untuk inti kelihatan penuh. Siap, selamat mencuba.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira