Sengkuang yang sejuk lepastu rangup di letakkan pula sos khas untuk sengkuang calit lepastu tabur kacang pehhh padu sangat! Tapi lagi padu kalau kita pandai buat sos sengkuang calit sendiri di rumah. Bolehlah makan berulang kali sampai jemu. Beli sengkuang sahaja, balik rumah potong ikut suka hatilah nak potong bentuk apa simpan dalam peti sejuk. Bila dah cukup sejuk, colek atau letak sos sengkuang calit atas sengkuang dan hidangkan gerenti makan tak berhenti. Kalau nak cuba buat sos sendiri, bolehlah cuba resepi yang dikongsikan oleh Ameena Rahman di Facebook ni.
Honey lemon chicken ini kalau buat memang anak-anak akan suka. Tak pedas, rasa masam manis yang sedap. Boleh dijadikan lauk tapi paling best diratah. Jadi pastikan buat banyak. Cara membuat pun mudah, goreng dalam airfryer saja. 20 minit siap!
Resipi honey lemon chicken
Bahan-bahan
Ayam bahagian drummet
Bawang putih -dihiris
Perencah New Orleans
Hirisan lemon
Madu
Cara memasak
1. Bersihkan ayam dan campur dengan hirisan bawang putih.
2. Tabur perencah New Orleans dan sedikit gula jika suka.
3. Perap ayam selama sejam.
4. Susun hirisan lemon dalam airfryer, kemudian susun ayam di atas lemon tadi satu demi satu.
5. Setkan suhu 180 darjah dan masa 10 minit.
6. Selepas 10 minit sapu madu di atas ayam dan tambah lagi 10 minit.
Sambal bilis kacang ini boleh jadi lauk tapi sedap juga diratah begitu saja. Kalau dapat yang rangup boleh habis sebekas.
Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.
Bahan-bahan digoreng garing
1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut cita rasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)
Bahan dikisar
Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping
Cara membuat
1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.
2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yang dikisar. Masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.
3. Masukkan asam keping.
4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, matikan api.
5. Biarkan sambal sejuk kemudian masukkan bahan yang digoreng. Kacau sebati. Siap!
Tip sambal kacang kekal rangup
Pastikan bahan tumis tidak hangit.
Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain) waktu tumisan sudah terbit minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilis, kacang dan hidupkan kembali api.
Cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.
Siapa saja yang tidak menggemari piza. Tambah-tambah dapat perisa yang digemari. Buat untuk makan malam pun sungguh mengenyangkan.
Resipi untuk doh piza: 1/2 cawan air suam 1 sudu besar yis 1 sudu kecil gula 2 cawan tepung gandum 2 sudu besar minyak masak 1 sudu teh garam
Topping piza: Sos bolognese – masak dulu macam sos spagheti tu Keju mozarella/ parmesan Crabstick Capsicum hijau/merah Bawang Holland
Cara memasak: 1.Campurkan air suam dengan yis dan gula. 2.Biarkan dalam 10 minit hingga yis kembang. 3.Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung, garam dan minyak. 4.Gaul rata dan masukkan yis yang sudah kembang tadi. 5.Uli seketika hingga doh tak lekat di tangan dan perap selama 1 jam 6.Bila dah 1 jam, ambil doh tadi dan tumbuk-tumbukkan biar keluar angin. 7.Taburkan tepung atas papan pencanai dan bahagikan kepada dua bahagian 8.Canaikan doh tadi, bentuk bulat dan letakkan dalam loyang yang sudah dilenser dengan sedikit mentega/minyak. 9.Ambil garfu dan cucukkan doh tadi. 10.Letakkan cheese di keliling piza dan gulung. 11.Gunting tepi dan keliling piza agak-agak dalam 1 inci jarak . 12.Letakkan sos bolognese atas doh. 13.Taburkan sedikit cheese. 14.Letakkan crabstick, bawang Holland dan capsicum 15,Taburkan cheese lagi. 16.Dah siap biarkan seketika dalam 15 minit hingga doh naik semula. 17.Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 30 minit 18.Siap untuk dihidangkan.