Sengkuang yang sejuk lepastu rangup di letakkan pula sos khas untuk sengkuang calit lepastu tabur kacang pehhh padu sangat! Tapi lagi padu kalau kita pandai buat sos sengkuang calit sendiri di rumah. Bolehlah makan berulang kali sampai jemu. Beli sengkuang sahaja, balik rumah potong ikut suka hatilah nak potong bentuk apa simpan dalam peti sejuk. Bila dah cukup sejuk, colek atau letak sos sengkuang calit atas sengkuang dan hidangkan gerenti makan tak berhenti. Kalau nak cuba buat sos sendiri, bolehlah cuba resepi yang dikongsikan oleh Ameena Rahman di Facebook ni.
BAHAN-BAHAN:
Cili kering kisar – BELI DI SINI
Sos cili – BELI DI SINI
Kicap lemak manis
Belacan sedikit – BELI DI SINI
Gula – BELI DI SINI
Air asam jawa – BELI DI SINI
Tepung jagung – BELI DI SINI
CARA MEMASAK:
Masak semua bahan dengan api perlahan sehingga betul-betul masak.
Masukkan tepung jagung untuk pekatkan tekstur sos.
NOTA: Kuantiti bahan resepi mengikut keperluan masing-masing nak masak banyak atau sedikit.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit foto & resepi: Ameena Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official