Soto Ayam Hidang Dengan Bergedil & Sambal Kicap Puas Hati Makan

Share

Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk, kita ubah selera dengan soto ayam pasti sekeluarga suka. Apa yang penting sekeluarga bakal kenyang dari air tangan anda.

SOTO AYAM & BERGEDIL

Bahan kisar:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit 1 sudu teh
  • 2 batang serai
  • 1 inci lengkuas

Bahan-bahan ini semuanya dikisar halus. Untuk serai tu terpulang kalau nak kisar sekali boleh nak titik aje pun boleh. Kalau kisar ambil bahagian perdu serai yang putih sahaja. Kalau nak kisar sekali serai tu, guna dua batang sahaja pun cukup.

Bahan tumis:

  • Kulit kayu manis
  • bunga lawang
  • bunga cengkih
  • buah pelaga

1 peket kecil rempah kurma 
1 bunjut Sup bunjut 

Bahan lain:

  • 1 ekor ayam – potong 4
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 kiub ayam

Cara memasak:

1.Mula-mula panaskan minyak.
2.Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, tumis hingga harum.
3.Kemudian masukkan bahan yang dikisar halus.
4.Masukkan rempah kurma.
5.Masak hingga garing dan terbit minyak ( rempah kurma kena masak lama)
6.Kemudian masukkan air secukupnya.
7.Biarkan air mendidih.Bila dah didih, masukkan sup bunjut, ayam dan kiub ayam.Biarkan kuah mereneh
8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
9.Angkat ayam dan toskan. Ayam kemudian digoreng. Kemudian siat-siat halus.
10.Baki kuah tambahkan air. Biarkan didih
11.Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.

12.Keluarkan ayam dan toskan. Ambil sedikit ayam untuk dibuat begedil ayam.


13.Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan.Kemudian bolehlah disiat halus.

14.Dah siap kuah soto. 

BERGEDIL DAGING 

  • 4 biji kentang
  • 200 gm daging cincang

Cara membuat:

1.Kupas kulit kentang dan potong bulat nipis.
2.Kemudian goreng sampai masak.
3.Angkat, toskan minyak dan tumbuk lumat.
4.Daging pun digoreng sekejap.


5.Angkat dan tumbuk lumat.
  • 1 pokok daun sup – cincang halus
  • 1 pokok daun bawang – cincang halus
  • bawang merah – cincang halus
  • bawang goreng
  • dua biji kuning telur – putih telur untuk celup sebelum begedil di goreng
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 2 biji putih telur

Cara memasak:

1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali putih telur.
2.Perasakan dengan garam.
3.Bulat-bulatkan.
4.Celupkan dalam putih telur.
5.Goreng dalam minyak panas hingga masak.
6.Sedia dihidangkan

SAMBAL KICAP

Bahan-bahan:

  • 15 tangkai cili padi
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap manis
  • secubit garam
  • 2 biji limau kasturi

Cara memasak:

1.Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layur.
2.Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam.
3.Kisar halus.
4.Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.

Soto ni dimakan bersama nasi himpit,taugeh, ayam yang di siat-siat halus,daun sup dan daun bawang dihiris,kacang goreng,bawang goreng,bergedil dan sambal kicap

Kredit: Rozelkitchen

https://www.rasa.my/14-aneka-resipi-sahur-yang-mudah-cepat/

Published by
Putri