
Selalu ada masalah goreng sotong tapi asyik meletup-letup. Ada juga goreng tapi tepung tidak melekat dekat sotong, jadi lembik dan tidak sedap. Ini tip dan resipi untuk dapatkan sotong yang rangup dan tidak meletop ketika digoreng.
SOTONG GORENG TEPUNG
Ads
BAHAN-BAHAN A:
- Sotong
- Bawang putih
- Garam
- Lada sulah
- Cuka makan
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Basuh dan tos sotong seketika.
- Masukkan sesudu dua cuka. Boleh guna cuka kurma. Cuka untuk keluarkan air dari sotong. Tak perlu banyak. Nanti lari rasa.
- Tumbuk halus bawang putih. Kacau dalam tos sotong bersama lada sulah dan sedikit garam. Biar 10 minit.
Ads
BAHAN B:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jangung
- Suku cawan tepung beras
- 1 sudu garam
- Sedikit kunyit
- Serbuk lada sulah
- Serbuk lada hitam
(Kacau semua bahan sekali. Biar kering. Jangan tambah air)
Ads
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak yang banyak.
- Kacau telur putih dan kuning. Jangan terlalu lama. Boleh buat telur ringan dan tepung tak melekat.
- Masukkan sotong tadi kedalam telur.
- Celup dalam adunan tepung tadi dan goreng. Jangan goreng sotong terlalu lama. Nanti sotong jadi liat.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Awatif Osman
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI