Spageti aglio olio boleh dijadikan pilihan untuk hidangan ketika mengadakan rumah terbuka. Ia boleh dimasak dalam kuantiti banyak dalam satu masa. Jimat masa dan tenaga kan?
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Nafsiah Rahim ini ye. Tiap orang ada cara tersendiri masak. Ini cara puan Nafsiah. Cubalah.
1 paket spageti
10-15 ekor udang
5-6 ekor sotong
2 batang sosej (hiris)
4 ulas bawang putih (cincang) – boleh beli online di sini
1 sudu besar chili flakes – boleh beli online di sini
1 sudu besar lada hitam – boleh beli online di sini
3 sudu besar serbuk oregano – boleh beli online di sini
5 tangkai cili kering (potong) – boleh beli online di sini
1 kiub ayam – boleh beli online di sini
2 keping keju – boleh beli online di sini
Sedikit minyak masak (atau minyak zaitun) – boleh beli online di sini
Air
Tomato (potong)
Lada benggala (hiris)
1) Mula-mula, rebuskan spageti bersama sesudu minyak masak. Rebus selama 7-8 minit dan tapiskan. Simpan sikit air rebusan tu untuk digunakan kemudian.
.2) Dalam kuali yang yang lain, masukkan minyak masak dan tumis bawang putih yang telah dihiris. Agak dah naik bau, baru saya letak cili kering yang telah dipotong. Saya letak lambat sikit takut hangit.
.3) Kemudian,masukkan udang, sotong dan sosej. Masak selama 1 minit. Lepas tu masukkan pula sedikit air rebusan spageti tadi.
.4) Seterusnya, masukkan serbuk cili flakes, serbuk lada hitam, serbuk oregano, keju dan kiub ayam. Masak seketika.
.5) Lepas tu bolehlah masukkan spageti, tomato ceri dan lada benggala. Gaul sehingga rata.
Okay dah siappp!! Bagi yang sukakan pedas, boleh ejas lebih sikit chili flakes dengan lada hitam tu.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official