Biasanya untuk hidangan malam, ramai yang suka sajian yang tidak terlalu berat. Antara hidangan yang boleh dinikmati adalah seperti menu berasaskan mi, bihun, spageti dan sebagainya. Nak masak pun senang dan tak renyah.

 SPAGETI BOLOGNESE TELUR PUYUH

Ads

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 300gm spageti | rebus dan toskan
  • 20 biji telur puyuh | rebus dan buang kulit
  • 3 sudu makan minyak zaitun
  • 100gm daging kisar
  • 1 biji buah tomato | dadu halus
  • 150gm sos bolognese segera
  • 1 sudu besar pes cili
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk oregano
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 5 ulas bawang putih | cincang halus
  • 1/2 biji bawang besar | dadu halus

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
  2. Seterusnya masukkan pes cili dan terus kacau.
  3. Setelah pecah minyak masukkan daging kisar, kacau hingga daging bertukar warna.
  4. Masukkan sos bolognese, sos cili dan sos tomato, kacau rata.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Kemudian masukkan tomato yang telah didadu halus,  serbuk lada hitama dan oregano.
  6. Akhir sekali masukkan telur puyuh.
  7. Kacau seketika dan tutup api.
  8. Spageti sedia dihidangkan bersama sos bolognese telur puyuh.

INFO CHEF: Anda boleh hidangkan kuah berasingan dengan spageti atau boleh gaulkan sekali dengan kuah sebelum dihidangkan.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI