Kali ini, kami kongsikan resipi spageti versi Malaysia iaitu Spageti Goreng Cili Padi. Resipi ni bukan saja senang nak buat tapi cukup padu rasanya. Rasa pedas, masam dan manis semuanya seimbang. Boleh cuba buat di rumah, pasti tak cukup sepinggan.
SPAGETI GORENG CILI PADI
Bahan-Bahan:
1 paket spageti
5 ulas bawang putih
4 biji cili padi
Sotong
Udang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
Daun ketumbar
Air perahan limau nipis
Chili flakes
Cara Memasak:
Rebus spageti hingga al dente.
Di dalam kuali, tumiskan bawang putih dan cili padi.
Bila dah naik bau, masukkan sotong dan udang.
Boleh masukkan sos tiram, kicap manis dan masukkan pasta. Gaul rata. Tambahkan chili flakes secukupnya.
Taburkan daun ketumbar dan gaul sebati.
Perahkan air limau nipis dan kacau sebati.
Pasta Cili Padi sedia untuk dihidangkan.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Hari ini kita nak buat kue teow sup Terengganu. Alang-alang dah membeli daging, bolehlah beli sekali tulang dan juga perut untuk kelengkapan sup yang akan dimakan bersama kue teow ni nanti. Boleh letak lobak masin kalau suka.
KUE TEOW SUP TERENGGANU Bahan-bahan: 300g daging pejal campur daging cincang(rebus dalam ketulan besar,kemudian hiris nipis.) 200g perut lembu (kena bersih) 2-3 ketul tulang (rebus bersama daging, kita nak ambil rasa manis tulang tu tinggal dalam kuah sup) * daging dan tulang direbus sekali.Daging empuk keluarkan.Potong nipis,ketepikan. Perut pun potong nipis, ketepikan. Semasa rebus daging masukkan halia sebesar ibu jari,3 keping asam keping, 3 ulas bawang putih -diketuk dan dua batang serai diketuk. Masuk sedikit garam.
Bahan tumisan: ½ biji bawang Holland 3 biji bawang putih Rempah 4 sekawan Minyak masak
Bahan kisar halus: 1/2 biji bawang Holland 8 biji bawang putih 1 pokok akar daun ketumbar 1 sudu kecil lada hitam 7 biji cili thai (suka pedas letak lebih)
Bahan lain: 1 Sup bunjut 1 kiub pati lembu(kalau tak ada pati ayam boleh) 1 sudu besar kicap cair 2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sikit kuah) 1 sudu besar kicap masin Taugeh( wajib ada) Daun sup dan bawang Garam dan gula secukup rasa Perasa Rempah 4 sekawan 1 sudu besar sos ikan 1 paket Kue teow Limau nipis ( yang suka masam )
Cara memasak: 1.Masukkan minyak, kemudian tumis bahan tumisan. 2.Bawang dah wangi masukkan 4 sekawan,tumis sampai naik bau. 3.Masukkan bahan kisar halus,tumis lagi. 4.Masukkan sedikit air, kacau. 5.Masukkan sup bunjut,kacau. 6.Bila mendidih masukkan air rebusan daging.Tapis(buang semua bahan dalam rebusan daging. Masukkan tulang tadi sekali dalam kuah sup.Tambah air dalam 3 cawan. 7.Kacau, masukkan pati lembu,sedikit daun sup ,cili, semua jenis kicap,sos ikan,garam,gula, perasa secukup rasa.Biarkan sup mendidih dengan api kecil.
Resipi air lada Bhan-bahan: 2 biji cili besar 8 biji cili padi atau cili thai 1 inci gula Melaka 3 biji bawang putih Garam Perasa 2 sudu besar cuka mkn
Cara memasak: 1.Kisar halus bahan 1 hingga 6 dengan sedikit sahaja air. 2.Masukkan dalam kuali,panaskan. 3.Masukkan cuka makan. Didihkan sampai sedikit pekat,tambah sedikit air jika perlu.
Cara makan kue teow sup 1.Makan ketika ia panas. Caranya celur kue teow dan toskan. Masuk dalam mangkuk. 2.Celur sekali taugeh dan perut daging.Toskan..masuk mangkuk. 3.Masukkan daun sup,masukkan kuah sup. 4.Masukkan air lada.Siap untuk dimakan.
Bosan dengan menu yang sama atau mahukan kelainan. Boleh saja sediakan menu mi yang tidak membosan dan disukai sekeluarga. Dikongsikan lima resipi mi kari mengikut cita rasa anda. Boleh anda cuba sebagai hidangan minum petang mahupun makan malam nanti.
1.Mi KARI STYLE CHINESE IPOH
Bahan A
Kisar halus.
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
1 batang serai- titik.
Bahan B
4 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar cili kisar (ikut suka nak pedas mana)
1 kotak santan kara
Segala jenis fishball fishcake tofu kosong
2 ketul kiub ayam
Garam
Gula
Serbuk perasa
Bahan C (hiasan)
Taugeh -tak perlu celur
Daun bawang
Cara membuat:
1.Panaskan minyak,goreng serai sampai naik bau.
2.Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak.
3.Masukkan rempah kari dan cili kisar yang dah dibancuh air. Tumis 3x kering air.
4.Tambah air secukupnya dan 1 kotak santan kara, kiub ayam, garam, gula. 5.Masukkan segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.
*Minyak jangan byk, sbb nak makan dengan mee, nanti cepat muak. Kuah kari ni kene cair-cair saja. Cukup rasa rempah dan santannya. Ngam kalau makan dengan fucuk ikan goreng.
1.Panaskan minyak 2.Tumiskan bahan-bahankisar, serai & daun kari sehingga naik bau 3.Masukkan bahan-bahan pes & kacau sehingga pecah minyak 4.Masukkan ayam dan kacau rata 5.Masukkan santan pekat dan 1 liter air 6.Biarkan mendidih masukkan tauhu goreng, fish ball & fish cake 7.Masukkan garam secukup rasa
Hidangkan dengan mi kuning yang telah dicelur dan hiaskan dengan telur rebus, daun pudina dan taugeh atau sawi
Resipi :Datin Shida Yusoff
4.MI KARI
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning
500gm ayam | potong kecil
1kg kerang | rebus dan ambil isi
300gm udang | rebus dan buang kulit
2 cawan air rebusan udang
10-15 biji bebola ikan
3 keping kek ikan
4 sudu makan rempah kari ayam | bancuh menjadi pes pekat
2 keping asam gelugor
1 biji kentang atau 1/2 biji keledek merah | rebus dan lecek halus
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair | boleh digantikan dengan santan kotak
Bahan untuk rempah tumis:
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan untuk kisar halus:
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai | hiris nipis
10 tangkai cili kering | rebus dan toskan air
2 sudu makan udang kering | rendam sehingga lembut
Bahan untuk hiasan:
4 biji telur rebus | potong dua
2 tangkai sawi | potong dan rebus
Bawang goreng
Limau kasturi | potong dua
Taugeh
Daun bawang
Cili merah
Tauhu kering goreng
CARA MEMASAK:
Panaskan air sehingga mendidih dan celur mi kuning seketika. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. Kemudian masukkan air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (atau keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Hidangkankan mi bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya.
Mi Kari
Bahan- bahan:
2 biji bawang besar
2 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
4 sudu besar rempah kari ayam
500ml santan
Rencah ayam dipotong kecil
Fishball., fishcake, tauhu kering
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa
Cara memasak: 1. Tumis bawang besar yang sudah dikisar 2. Tambahkan lada kering kisar 3. Letakkan rempah kari ayam 4.Letak air sedikit dan masakkan rempah tumis tadi dalam 10 minit.. 5. Isi rencah ayam sehingga ayam masak 6 Letakkan santan sedikit demi sedikit,tak perlu terlalu pekat. 7. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa 8. Dah gelegak letakkkan fish ball, fishcake dan tauhu kering 10. Hiaskan mi kari dengan bawang goreng, daun bawang, tauge dan sawi yang sudah dicelur, telur rebus.
Mi Kari Chinese Style, Menu Simple Untuk Makan Malam. Sedap & Berkhasiat. Rasa kuah mi kari chinese style agak mild dan kurang pekat dan tidak terlalu berlemak. Jika ingin lebih rasa pedas boleh tambah sambal yang diasingkan mengikut citarasa anda.
MI KARI CHINESE STYLE
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning- dicelur
BAHAN KUAH:
100gm cili kering – rebus dan kisar
3 biji bawang besar – kisar
3 ulas bawang putih – kisar
2 batang serai – diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
CARA MEMASAK:
Panaskn minyak dan goreng serai sekejap.
Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak.
Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak-agak sahaja mengikut selera mahu kuah pekat atau cair)
Biar kuah mendidih dan perisakn dengan garam dan serbuk perasa. Tambahkan tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu apong
BAHAN SAMBAL:
300gm cili kering – rebus
4 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
Rebus cili kering. Bila sudah masak, kisar bersama bawang besar dan bawang putih
Tumis hingga wangi. Perisakn dengan garam dan gula.
BAHAN HIASAN:
Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
INFO: Mi kari sedap di makan dengan wantan goreng.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!