Spageti memang pasta tersedap yang diminati oleh rakyat Malaysia. Tak kira sarapan, makan tengahari mahupun malam sedap aje melayan spageti nih. Ni ada tiga resipi spageti yang sedap dimakan dan cepat dimasak. Spicy Meatball, Spageti Goreng al Bahrain dan Aglio Olio Istimewa Bersama Udang Goreng…perghh memang yummy lah sangat kan.

Resipi ni semuanya dikongsi dalam FB : ANEKA Resepi Kompilasi. Terima kasih pada pemilik resipinya.

1. PASTA SPICY MEATBALL CARBONARA ALA MALAYSIA

Pasta Oh Pasta Sentiasa Jadi Kesukaan . Boleh Makan ‘Any Time’.
.

* Minyak zaiton untuk menumis (dia boleh jer guna minyak masak biasa)

Ads

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 biji bawang besar cincang
  • 1 labu bawang putih cincang
  • 2 inci halia cincang
  • 2 paket meatball
  • 2 ppek cendawan butang segar
  • 3 cawan susu segar
  • Air secukupnya
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan chili flake (ni boleh adjust ikut citarasa)
  • 1 – 2 sudu makan parmesan cheese
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Masukkan meatball, goreng hingga garing2 skit. Kemudian masukkan bawang, halia dan bawang putih. Tumis hingga naik bau. Masukkan chili flake. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan cendawan. Tumiskan sebentar. Agak2 air cendawan dah keluar dan kering2 skit masukkan tepung. Tumis kejap.

2. Masukkan susu dan air secukupnya. Gaul rata. Renihkan hingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan cheese. Gaul rata. Tutup api hidangkan dengan pasta pilihan.

Kredit : zulfaza loves cooking zlc

2.FRIED SPAGHETTI-BAHRAIN STYLE

Pasta Oh Pasta Sentiasa Jadi Kesukaan . Boleh Makan ‘Any Time’.
.

BAHAN-BAHAN :

  • Spaghetti | direbus
  • 1 ulas bawang putih – ketuk
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 10 ekor udang
  • 1 mangkuk kecil isi ayam
  • 2 biji telur – kacau sikit
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sayur serba satu (lobak merah/zucchini/kubis – hiris nipis saiz sedikit besar, maz guna peeler)
  • kicap pekat secukupnya
  • sedikit gula dan garam
  • sedikit minyak sayur

CARA MEMASAK :
1. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur, masukkan telur dan goreng buat macam telur dadar tapi sambil dikacau biar hancur sikit. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan kuali yang sama masukkan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap.
3. Masukkan isi ayam dan udang, masak sekejap. Masukkan semua bahan sos, kicap dan air secukupnya. Kacau sebati, masukkan sayuran dan perasa secukup rasa.
4. Masukkan spaghetti, sebatikan. Rasa apa yang kurang dan balik selalu hingga sedikit kering dan sayur sedikit lembut. Biar sejuk dulu baru spaghetti serap/sebati dengan bahan sos, kalau yang baru masak tu, spaghetti masih licin, tak serap sos lagi. Memang sesuai kalau masak awal dan makan kemudian sikit.

3. SPAGETI AGLIO OLIO WITH FRIED SHRIMP

Ads

Pasta Oh Pasta Sentiasa Jadi Kesukaan . Boleh Makan ‘Any Time’.
.

BAHAN-BAHAN:

  • 5 ulas bawang putih – cincang
  • 1/4 cawan extra virgin minyak zaitun
  • sedikit cendawan keping kering,
  • sedikit cili flakes
  • sedikit serbuk pati ayam
  • sedikit parsley kering/italian herbs
  • 1/2 paket spaghetti – rebus biar lembut dengan sedikit garam dan minyak zaitun sedikit parmesan cheese serbuk – jika suka

CARA MEMASAK :

1. Dalam kuali panaskan minyak zaitun, masukkan bawang dan masak sekejap sekadar layu sikit.

Ads

2. Masukkan parsley/italian herbs, cendawan kering, spagheti yang telah ditoskan dan sedikit serbuk pati ayam, sebatikan (kalau boleh bila spagheti hampir masak dapur sebelah terus sediakan bahan untuk buat aglio ni, agar spagheti tidak terlalu kering),

3. Padamkann api dan boleh la dihidang bersama udang celup tepung, atau makan gitu pun sedap.

Selamat mencuba

by ilhamdapur.blogspot

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI