Sering kali nikmati spaghetti Aglio Olio dan spaghetti Carbonara, jom buat Spicy Creamy Spaghetti Tomyam lain dari kebiasaan. Sesekali cuba masak ala ala tekak melayu, pedas dan memenuhi cita rasa. Bila ada rasa creamy perghh lagi sedapp.Jom tengok bahan-bahannya.
SPICY CREAMY SPAGHETTI TOMYAM
Bahan-bahan:
1 peket spageti
Butter
2 biji bawang Holland
5 ulas bawang putih
2 batang serai
2 sudu besar pes tomyam
Isi ayam
2 cawan susu full cream
2 biji cili padi
1 biji tomato
4 helai daun limau
Daun bawang
Cara memasak:
Celur spageti dalam periuk. Kemudian ketepikan.
2.Cairkan butter dalam periuk panas.
Ads
3.Tumis bawang Holland yang dipotong dadu dan bawang putih yang di cincang hingga naik bau.
4.Masukkan serai yang dipotong diikuti pes tomyam ke dalam periuk. Kacau rata.
5.Setelah itu masukkan isi ayam yang dah dipotong kecil. Biarkan kesemuanya masak sebati. Kemudian masukkan susu.
6.Masukkan spageti yang telah dicelur bersama dengan cili padi, daun bawang, tomato dan daun limau yang telah dipotong atau racik.
Mi Kari ni antara kegemaran ramai rakyat Malaysia. Resipinya pun ada bermacam jenis. Menerusi perkongsian saudari saudari Mariana Zainal, beliau kongsikan resipi Mi Kari yang sedap dan penuh dengan ramuan enak. Memang berbaloi untuk dicuba. Anak-anak dan suami anda pasti suka.
Sedikit ayam – empunya letak 4 ketul bahagian yang bertulang, potong kecil)
3 paket bebola ikan
1 paket kek ikan
8 keping tauhu kering – jangan banyak
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak. Tumis bunga lawang, kayu manis dan bahan kisar hingga agak garing. 2. Masukkan bahan pes. Tumis hingga betul-betul naik minyak. 3. Masukan santan. Biarkan mendidih dan barulah dimasukkan kentang kisar, air dan ayam. 4. Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat. 5. Bila sudah mendidih ganas, masukkan isi kerang dan bahan-bahan lain. Sesuaikan rasa mengikut selera. 6. Tauhu kering letak terakhir sekali supaya kuah tak kering diserap tauhu.
7. Hidangkan kuah Mi Kari bersama bahan-bahan lain.
Sedapnya menu MiKicap dan Sup Wantan ni. Tetapi jika nikmati di kedai atau restoran, semangkuk hidangan Mi Kicap bersama Sup Wantan boleh mencecah harga belasan ringgit. Makan pun tak puas. Jadi bagi anda yang nak cuba masak sendiri sajian ni, resipi perkongsian saudari AliyaFarhana Chomeyy ni antara yang mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Terasa nak masak mi, asyik menggoreng aje jom buat mi berkuah, mi kari ala Cina yang sungguh special ni. Cuba check kat dapur ada tak bahannya, yang penting masa goreng perencah tu biar sampai terbit minyak dan wangi satu dapur. Barulah lebih sedap.
Jom kita follow resipi daripada Ahmad Shukri Shukor ni Via Masak Apa Hari Ini. Tengok bahan-bahannya pun dah tau sedap. Yang penting senang dibuat kan.
MI KARI STAIL CINA
BAHAN-BAHAN :
100gm cili kering – rebus dan kisar
3 biji bawang besar- dikisar
3 ulas bawamgg putih – dikisar
2 batang serai – diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
Bahan Hiasan:
Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
Bahan Sambal:
300gm cili kering – rebus
4 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
* Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
* Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
CARA MEMASAK :
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dgn garam.
6.Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong
Kredit resepi : Ahmad Shukri Shukor via masak apa hari ni