Ni dia kuah steambot paling mudah dan teramatlah sedapnya. Rebus air dan masukkan dua jenis pes, iaitu pes tom yam dan pes asam pedas, dah menjadi pun supnya.
Pastu boleh masukkan sosej, bahan mix steamboat (dalam peket) laut, cendawan dan mi segera,hmm memang mengenyangkan. Kuah ni kalau dihirup pun puas.Jom buat, mudah sangat hanya tiga langkah memasak aje.
STEAMBOT MUDAH
.
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 pes tom yam
1 pes asam pedas | Adabi ada
2 kiub ayam
1.5 liter air
1 peket Mix steamboat
Sosej secukupnya
Ikan fuchok goreng secukupnya
Cendawan enoki/cendawan tiram | secukupnya
Mi segera
CARA MEMASAK : 1. Rebus air 1.5liter dan masukkan 2 kiub ayam,1 pes tom yam dan 1 pes asam pedas adabi
2. Dah menggelegak,campurkan mix steamboat,sosej, ikan fuchok goreng, mi segera dan akhir sekali masukkan cendawan.
Rasa masam manis acar buah memang memantapkan juadah yang dihidang. Campuran buah-buanhan jeruk dengan bawang, sos cili dan rempah kari padulah rasanya. Yang bestnya acar ni menjadi makin sedap bila dah dua tiga hari. Barulah mesra buah dengan ramuan.
Acar ni memang cukup sesuai dengan jamuan kenduri kendara atau untuk meraikan tetamu yang datang ke rumah. Kalau min, suka sangat makan dengan Nasi Minyak atau Beriani. Jom cuba resipi yang dikongsikan dalam FB Resepi Masakan ini.
RESEPI ACAR BUAH (5KG)*
BAHAN- BAHAN :
3 kg buah-buahan jeruk kering berlainan jenis
7 biji jeruk limau
200gm jeruk mangga
1 cawan cili kisar
1 cawan rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
2 inci halia- mayang nipis panjang2
1/2 botol sos cili
1 cawan cuka makan
Gula (ikut rasa masing2)
Garam secukup rasa
3 cawan minyak masak
BAHAN TUMIS
1 sudu besar biji sawi
1/2 sudu besar jintan manis
5 tangkai daun kari – optional
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hingga naik bau, masukkan cili kisar tadi dan kacau hingga sehingga pecah minyak
2. Kemudian masukan rempah kari ikan yg dibasahkan dgn sedikit air terlebih dahulu ye dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sedikit garam, cuka & sos cili..kacau lagi,lama2 sikit ye.
3. Masukkan gula, kacau seketika lagi.
4. Masukkan halia kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah2 jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukan buah2 yang lembut bersama bawang putih, bawang merah & cili api,kacau sehingga sebati.. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api, kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya.
7. Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.
8. Bolehlah di hidang.
Anda penggemar makanan korea, Kimchi bukanlah makanan asing. Hati-hati nikmati makanan dari Korea, pastikan ia halal. Kimchi jadi pelengkap hidangan jika menikmati makanan Korea. Hanya menggunakan bahan asas iaitu kubis dan biasanya masyarakat Korea memeramnya untuk rasa yang lebih sedap dan memenuhi citarasa. Apa kata membuatnya sendiri kalau dah suka sangat.
KIMCHI HOMEMADE
Bahan-bahan:
4-5 kilogram kubis panjang
1 biji lobak putih
2 biji lobak merah
1 biji epal hijau
Daun bawang
1 cawan garam
1 cawan bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang kuning
2 cawan serbuk cili
½ cawan tepung pulut
½ cawan gula
3 cawan air
1 cawan sos ikan
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong kubis panjang bersaiz kecil dan rendamkan sebentar di dalam air. Tapiskan.
2. Kemudian, gaulkan kubis dengan garam.
4. Untuk menyediakan bubur/bahan awet/air tapai, masakkan air dan tepung pulut pada api yang perlahan sehingga mendidih. Pastikan bubur sentiasa dikacau supaya sebati. Apabila sudah mendidih, tutupkan api.
5. Masukkan gula dan didihkan bubur sekali lagi.Tutupkan api dan biarkan sejuk.
6. Kemudian, potong nipis lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
7. Seterusnya, kisarkan bawang putih, halia, bawang kuning dan sos ikan sehingga halus.
8. Untuk menghasilkan pes kimchi, gaulkan bubur, campuran bawang putih dan sos ikan dan serbuk cili.
9. Tambahkan perasa seperti garam dan gula mengikut cita rasa anda.
10. Setelah kubis selesai diperap selama 2 jam, bilaskan dengan air untuk menghilangkan rasa masin. Cuci sekurang-kurangnya 3 kali.
11. Apabila semua bahan sudah disediakan, gabungkan pes kimchi dengan lobak merah, lobak putih dan daun bawang.
12. Kemudian, gaulkan pula kubis panjang dengan campuran pes kimchi dan sayuran.
13. Apabila kubis sudah disaluti pes kimchi dengan rata, gulungkan sehingga ketat untuk mengurangkan rongga udara.
14. Simpankan di dalam bekas. Pastikan setiap kubis disusun dengan mampat.
15. Simpankan kimchi di luar selama 1½ hari untuk proses penapaian.
16. Setelah ditapaikan, simpankan di dalam peti sejuk.
Stok sambal memang kena ada. Lagi-lagi jika lidah suka makan sesuatu yang pedas. Nak membuat memang ambil masa sedikit sebab kena goreng satu per satu bahannya seperti bawang, ikan bilis dan cili kering.
Sambal ikan bilis garing ini boleh tahan lama. Sangat sesuai dibuat untuk stok bulan puasa. Kalau buat banyak, boleh tahan sebulan puasa tau.
Jom kita lihat resipinya.
SAMBAL BILIS GARING RANGUP
BAHAN-BAHAN
5 biji bawang merah kecil (dihiris)
Sedikit garam
Minyak masak
100 gram ikan bilis (basuh dan toskan)
80 gram cili kering (basuh dan toskan)
3 sudu besar gula kastor
1 kiub pati ayam
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan bawang merah kecil. Kemudian masukkan garam. Gaul sebati. Ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Goreng bawang merah kecil tadi. Ketepikan.
3. Dalam minyak masak yang sama, goreng ikan bilis pula. Angkat dan ketepikan.
4. Akhir sekali, dalam minyak masak yang sama, gorengkan cili kering. Angkat dan ketepikan.
5. Dalam pengisar kering, masukkan cili kering dan sedikit garam, gula dan kiub pati ayam. Kisar kasar.
6. Masukkan cili kering kisar dalam mangkuk.
7. Masukkan pula ikan bilis.
8. Akhir sekali, masukkan bawang goreng ke dalam mangkuk tadi.
9. Gaul rata semua bahan dalam mangkuk ini supaya bersatu cita rasanya. Cuba rasa sedikit. Jika ingin menambah manis atau masin, boleh tambah gula atau garam lagi.
Kalau nak ajar anak-anak makan sayur mungkin boleh mulakan dengan hidangan seperti ini. Goreng terung ala fries, rasanya yang rangup membuatkan anak tak perasan yang dimakan adalah sayur. Boleh dijadikan kudap-kudapan atau lauk pun boleh.