Tengok gambar pun dah terliur. Apatah lagi kalau memakannya, kan? Nak try buat char kuetiau macam ni? Ini resipi daripada akaun facebook Suffiyah Ramadhani. RASA kongsikan step by step untuk buat char kuetiau yang confirm sedap.

CHAR KUETIAU UDANG

Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering (rebus/rendam air panas)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit air

BAHAN-BAHAN
500 gram kuetiau
Sedikit kicap untuk perap kuetiau
Minyak masak untuk menumis
1 senduk BAHAN KISAR
6 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Sedikit gula
2 hingga 3 cawan air
1 senduk kicap
Sedikit tauge (buang ekor)
Sedikit daun bawang (hiris panjang)
Udang secukupnya
1 atau 2 biji telur ayam
Sedikit garam

Ads

CARA MEMBUAT
1. Celur kuetiau dan angkat. Kemudian lumurkan kuetiau dengan kicap. Letak minyak sikit supaya kuetiau tak melekat. Ratakan gaulan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis BAHAN KISAR dan bawang putih.
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

3. Masukkan gula.
4. Masukkan air 2 atau 3 cawan. (Kalau 2 cawan, nanti pecahkan 1 biji telur ayam. Kalau 3 cawan, nanti pecahkan 2 biji telur ayam)
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

5. Tuangkan kicap.
6. Masukkan tauge dan daun bawang.
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

7. Masukkan udang dan kacau kuah.
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

Ads

8. Pecahkan telur ayam. Kacau laju. Biar mereneh, masukkan garam. Matikan api.
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

9. Untuk menghidang, letakkan kuetiau dalam pinggan. Tuangkan kuah. Sedia dimakan.
Step By Step Buat Char Kuetiau Udang, Confirm Tak Cukup Sepinggan

Ads

Selamat mencuba!

Kredit resipi Suffiyah Ramadhani

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI