Peminat hidangan pemanis mulut selalunya menggemari pulut mangga. Apatah lagi jika rasanya sesedap pulut mangga di Hatyai, Thailand. Ini kerana cita rasa lemak manis gabungan rasa buah mangga dan lemak santan itu cukup lengkap untuk menimbulkan kepuasan apabila dinikmati.

Melalui laman sosial facebook, pengusaha kedai makan Thailand, Liza Idris membongkar rahsia resipi pulut mangga yang diminati ramai pelanggan.

Jom kita tengok macam mana cara nak buat pulut mangga cita rasa Hatyai ni.

PULUT MANGGA CITA RASA HATYAI

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Potong 2 buah mangga. Kemudian buat seperti ini.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

2 cawan beras pulut rendam semalaman atau 4 jam sebelum dikukus. Basuh sehingga bersih. Kemudian toskan pulut dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 15 minit.

Ads

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

1 1/2 kotak santan pekat ditambah 2 cawan air. Satukan dalam mangkuk besar.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Masukkan 1 sudu kecil garam.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Letak 2 atau 3 helai daun pandan. Gaul sebati.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Lepas 15 minit pulut dikukus, masukkan separuh daripada santan tadi sedikit demi sedikit dan gaul rata.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Lebihan santan tadi masuk dalam periuk. Tambah 1 sudu kecil gula.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Masuk pula 1 sudu besar tepung jagung. Kacau sebati. Kemudian masak lagi beberapa minit sampai kuah santan pekat sedikit.

Ads

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

Isi mangga dikorek membulat guna sudu. Ketepikan isi mangga. Letak pulut dan sudukan kuah santan dalam lubang mangga. Tabur sedikit bijan yang disangai keperangan dan hias ikut cita rasa.

Step By Step Buat Pulut Mangga, Sebiji Rasa Macam Di Hatyai

OK, siap! Dah ada resipi. Buat tau!

KREDIT: Facebook Liza Idris

ENTRI MENARIK SETERUSNYA UNTUK ANDA!

Ads

SAMBAL TANPA BELACAN
https://www.rasa.my/sambal-tanpa-belacan-tetap-sedap-dinikmati-orang-ada-resdung-pun-boleh-makan/

KARIPAP REMPAH GILING FREE UNTUK IBU HAMIL
https://www.rasa.my/bos-sendiri-turun-padang-pemilik-karipap-rempah-giling-buktikan-jual-rm2-50-sebiji-tetap-diserbu-pembeli/

OKU INI JUMPA APA DALAM SEMAK?
https://www.rasa.my/oku-bersihkan-semak-jumpa-buah-letup-rupa-rupanya-banyak-khasiat-buah-ini/

ASBAB PKP, IBU ANAK 5 NI JADI BAKER
https://www.rasa.my/pkp-punya-pasal-ibu-anak-5-ini-jadi-baker-selepas-setahun-belajar-buat-roti-secara-pjj/

RESIPI IKAN SIAKAP SOS THAI SENANG NAK BUAT
https://www.rasa.my/ikan-siakap-sos-thai-paling-senang-nak-buat-tapi-power-makan-dengan-nasi-panas-perghhhh/

CAFE DIMSUM @ PARIT SULONG, BATU PAHAT, JOHOR
https://www.rasa.my/cafe-dimsum-tawar-dimsum-halal-di-parit-sulong-kekal-konsep-tempat-lepak-santai-seisi-keluarga/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI