Buat dulu stok begedil dan disimpan dalam freezer dan digoreng bila hendak makan. Begedil sesuai makan dengan soto atau bihun dan boleh juga makan sebagai lauk. Sedap juga makan begitu sahaja dicicah dengan sambal kicap.

Stok Buka Puasa, Resipi 5kg Kentang Buat Begedil Ayam! Syoknya…

Stok Buka Puasa, Resipi 5kg Kentang Buat Begedil Ayam! Syoknya…

BEGEDIL AYAM

BAHAN-BAHAN

Ads
  • 5kg kentang
  • 1kg isi ayam (direbus dan dicarik-carikkan)
  • 200g bawang goreng
  • 200g daun sup
  • Telur (untuk salut bergedil)

 

BAHAN PERASA

  • garam
  • gula
  • serbuk lada sulah

 

CARA MEMASAK

1. Goreng kentang agak-agak garing sikit. Angkat dan toskan minyak betul-betul.

2. Hancurkan kentang dan gaulkan dengan bahan-bahan lain kecuali telur.

3. Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa, serbuk lada sulah

Ads

4. Kepal-kepalkan mengikut bentuk dan saiz yang diingini.

5. Panaskan kuali dengan minyak. Celup bergedil dalam telur dan goreng sekejap sahaja.

 

Ads

Stok Buka Puasa, Resipi 5kg Kentang Buat Begedil Ayam! Syoknya…

Info: Pernah rebus kentang tapi bergedil cepat basi.

 

Kredit: Izany Izhas

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI