Stok Murtabak Mini Ayam Cheese, Bakal Habis Dulu Bila Berbuka Nanti!

Share

Bulan puasa menu seperti murtabak mini ayam cheese bakal menjadi hidangan palis laris kalau di jual di pasar atau di bazar ramadan. Saiz besar kecil semua ada pilih sahaja tetapi jika inginkan kepuasan berganda apa kata buat sendiri resipi ni. Sangat mudah dan yang best boleh letak isi banyak dan buat stok banyak-banyak.

RESIPI MURTABAK MINI  AYAM CHEESE

BAHAN-BAHAN:

  • Isi ayam @ daging | cincang
  • Kentang | potong dadu
  • Carrot | potong dadu
  • Rempah kari daging | 1 paket kecik
  • 3 ulas bawang putih | hiris
  • 1 biji bawang besar | hiris
  • 2 biji bawang besar | potong dadu
  • daun sup | hiris
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
  • Sedikit minyak masak utk menumis

CARA MEMASAK INTI:

1. Panaskan kuali.. Tuang sedikit minyak masak.. Masukkan bawang yang dihiris..
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air.. Tumis rempah hingga pecah minyak..
3. Masukkan isi ayam & masukkan kentang.. Masukkan air separas bahan2 yang dimasak..
4. Masak sehingga air hampir kering.. Masukkan sedikit garam & gula.. blh juga letak serbuk cukup rasa..
5. Masak hingga betul2 kering.. Sejukkan & sedia utk langkah menyediakan murtabak mini.

LANGKAH MEMBUAT MURTABAK MINI:

1. Pecahkan 2 biji telur, pukul & masukkan sedikit garam.. Masukkan inti yg telah dimasak tadi..
2. Masukkan daun sup dan bawang.. Kacau hingga sebati..
3. Buka kulit popia, letak atas dulang.. letak sekeping cheese di tengah2..
Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dgn telur dan bawang tadi tu.. Letak di atas cheese tadi.. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan.. lekatkan lipatan terakhir guna gam (tepung gandum + air)
Terbalikkan bila di lipat, letak atas bekas lain & ulang proses yg sama..
4. Untuk membakar panaskan kuali, letakkan sedikit minyak.. Letakkan murtabak mini tadi..
5. Bakar sehingga masak.. Balik2kan ia… bila dah siap bolehlah dihidangkan..

Kongsi resipi: Saya CikPuan Hanani

Published by
Mastura Abu Kassim