Mood kuih raya dah mari. Ini antara yang menjadi kegemaran ramai, Strawberry Swiss Tart. Mudah guna acuan samperit saja. Buat banyak boleh beri pada ibu bapa bila pulang ke kampung nanti.

Strawberry Swiss Tart

Bahan-bahan:

250gm butter(saya guna jenama twin cows)

1/2 cawan gula aising(saya blend gula pasir)

1 1/2 cawan tepung gandum

Ads

1 1/2 cawan tepung jagung

1/2 cawan corn flakes(blend hingga hancur)

1 sudu teh esen vanila

1/2 cawan coklat rice

Filling strawberry secukupnya

Cara membuat:

1.Satukan butter,gula aising dengan esen vanila.Kacau sebati.Saya guna senduk kayu.

2.Masukkan corn flakes hancur,diikuti dengan tepung gandum dan tepung jagung.Gaul sebati.Adun hingga jadi doh.Jika doh masih lembik,boleh tambah tepung gandum lagi sedikit.Akhir sekali, masukkan coklat rice.Gaul sebati.

3.Saya guna acuan semperit, tekan sikit di tengah biskut.Tekan guna jari,supaya ada ruang untuk letak filling tu nanti.

Ads

4.Isi filling strawberry dalam piping bag.Gunting di bawahnya dan isikan filling tadi di ruang tengah biskut.

5.Bakar selama 20 minit @ hingga masak. Guna api atas bawah. Suhu 180c.Suhu ni kena ikut oven masing-masing.

Kredit: Siti Hajar Hashim

Resipi Kuih Akok Sedap & Mudah Boleh Buat Untuk Berbuka Puasa

Ads

Nampak Sedap & Berlumut Cantik Je Agar-agar Pandan Santan Ni, Jom Cuba Buat

Cara Masak Sambal Taucu Ikan Bawal. Resipi Mudah & Merecik Sedap

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI