Mood kuih raya dah mari. Ini antara yang menjadi kegemaran ramai, Strawberry Swiss Tart. Mudah guna acuan samperit saja. Buat banyak boleh beri pada ibu bapa bila pulang ke kampung nanti.
Strawberry Swiss Tart
Bahan-bahan:
250gm butter(saya guna jenama twin cows)
1/2 cawan gula aising(saya blend gula pasir)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung jagung
Ads
1/2 cawan corn flakes(blend hingga hancur)
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan coklat rice
Filling strawberry secukupnya
Cara membuat:
1.Satukan butter,gula aising dengan esen vanila.Kacau sebati.Saya guna senduk kayu.
2.Masukkan corn flakes hancur,diikuti dengan tepung gandum dan tepung jagung.Gaul sebati.Adun hingga jadi doh.Jika doh masih lembik,boleh tambah tepung gandum lagi sedikit.Akhir sekali, masukkan coklat rice.Gaul sebati.
3.Saya guna acuan semperit, tekan sikit di tengah biskut.Tekan guna jari,supaya ada ruang untuk letak filling tu nanti.
4.Isi filling strawberry dalam piping bag.Gunting di bawahnya dan isikan filling tadi di ruang tengah biskut.
Ads
5.Bakar selama 20 minit @ hingga masak. Guna api atas bawah. Suhu 180c.Suhu ni kena ikut oven masing-masing.
Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara kuih raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
1/4 cwn tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes ramas kasar
200g butter (suhu bilik)
3/4 cwn gula kastor
1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:
Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder gaul sebati
Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
CARA MEMASAK: 1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api. 2. Masukkan madu. Kacau hingga rata. 3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu. 4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. 5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali. 2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata. 3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa. 4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Suka makan kek buah? Kalau beli, harganya boleh tahan mahal. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri kek ni, boleh cuba resipi perkongsian saudari Aley Arif ni. Hanya dengan menggunakan tiga bahan mudah dan senang beli, anda boleh hasilkan kek buah enak untuk santapan keluarga di hari raya. Jom cuba! Anda pasti kagum dengan hasilnya.
RESIPI KEK BUAH 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
500gm dried mix fruit ( buah campuran kering)
1 cawan jus oren (minute maid)
1 cawan tepung naik sendiri
CARA MEMASAK:
1. Masukkan dried fruit dalam 1 bekas. Kemudian masukkan jus oren. Biarkan selama 2 jam.
2. Kemudian masukkan tepung naik sendiri. Gaul sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang. (Info RASA: Sebaiknya, griskan loyang dengan sedikit mentega atau alaskan dengan baking paper.)
4. Bakar kek dengan suhu 130c selama 2 jam. (Info RASA: Kadang kala, waktu memasak berbeza bergantung pada suhu dan jenis ketuhar. Selalu perhatikan supaya kek anda masak sempurna.)
Cornflakes Madu ni antara biskut raya yang paling mudah nak buat. Boleh dikatakan, setiap rumah pasti ada biskut ni. Bukan sahaja budak-budak, malah orang dewasa pun suka makan biskut ni. Bahan yang digunakan pun sangat ringkas. Hanya guna empat bahan sahaja. Modal pun tak banyak. Bestkan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Hanna Yasmeen. Pasti puas hati.
RESEPI BISKUT CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
1/2 cawan gula perang (brown sugar)
5 sudu makan madu
250gm emping jagung ( cornflakes)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, gula perang dan madu. Cairkan guna api sederhana. Bila sudah cair, tutup api dan biarkan sejuk seketika.
2. Kemudian masukkan emping jagung. Gaul sebati hingga semua emping disaluti campuran madu.
3. Isikan emping jagung tadi ke dalam cawan kertas. Boleh hias ikut kreativiti masing-masing.
4. Bakar biskut dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 10 minit. Masa membakar mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Jadi kena pandai sesuaikan.
5. Keluarkan biskut dari loyang, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara supaya tahan lama.
Bagi yang sedang belajar buat karipap frozen resipi inti karipap kentang ini memang sesuai dijadikan panduan.Intinya lembut, berperisa dan tak mudah berair bila dibekukan....