Kek red velvet, antara kek yang sering mendapat sambutan. Terdapat pelbagai cara untuk membuatnya, namun untuk mendapatkan hasil yang betul-betul memuaskan hati, agak sukar juga.
Menerusi perkongsian daripada Cik Siti Abu Sujak yang sudah menggunakan resipi lebih dari 10 tahun, inilah yang paling dia berpuas hati.
KEK RED VELVET
(Saiz loyang kebiasaan 8″)
BAHAN A:
2 ½ cawang tepung superfine (kalau tak ada tepung ni, boleh pakai tepung gandum/kek seperti di bawah) * – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder – beli online di sini 2 sudu besar serbuk koko (kalau nak merah lagi, kurangkan kepada 1 sudu besar je)
½ cawan mentega – beli online di sini 1 ½ cawan gula castor – beli online di sini 2 biji telur A 1 sudu kecil vanilla extract atau 2 sudu kecil esen vanilla
1. Siapkan dulu bahan C: campurkan susu dan cuka dan biarkan untuk 10-15 minit. Bila dah membentuk susu masam atau jadi kental, masukkan pewarna dan kacau sebati (kalau ada buttermilk, boleh tukar bahan C ni) 2. Satukan bahan A dan ayak sekali. 3. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan masukkan telur. Pukul sampai kembang. 4. Masukkan pula vanilla extract, 1/3 bahagian tepung ke dalam adunan dan pukul hingga sebati.
5. Masukkan pula ½ dari bahan C (susu/buttermilk) dan pukul sebati. 6. Ulangi step 4 dan 5 sampai tepung habis. 7. Sementara itu, dalam bekas lain, campurkan cuka dan soda bikarbonat sampai berbuih. Cepat-cepat masukkan ke dalam adunan dan kacau secara kaup balik menggunakan spatula. 8. Bakar dengan suhu 170C (ikut kebiasaan ketuhar masing-masing) selama 50 minit atau sehingga tak melekat bila dicucuk tengahnya. 9. Sejukkan kek dan boleh dilapis dan salut dengan cheese cream. Boleh juga guna buttercream, tapi cream cheese lagi sedap!
NOTA TAMBAHAN:
*Masa nak bakar, boleh bahagikan adunan kepada 2 atau 3 loyang dan bakar selama 20-30 min (ikut saiz loyang dan ketuhar masing-masing). Ini untuk memudahkan deko layer kek tu nanti, tak perlu nak belah-belah. *Kalau nak bakar sekali, pastikan tak tebal sangat, takut jadi ‘gunung berapi’ (merekah). Bakar seperti langkah 8. Bila dah sejuk, baru belah di tengah-tengahnya untuk disapu cream cheese. *Adunan kek ni boleh juga dikukus.
CREAM CHEESE FROSTING
Ads
500g cream cheese 100g mentega (kalau nak yang kurang lembik, guna lepa susu macam buttercup) 1 sudu kecil vanilla extract 270g gula ising – beli online di sini Sedikit jus lemon (optional)
CARA-CARA:
1. Pukul cream cheese dan mentega sampai putih dan gebu. 2. Masukkan bahan-bahan lain dan putar lagi sampai kembang. Sapu dan hiaskan pada kek mengikut cita rasa.
* TEPUNG KEK : 1 cawan tepung kek = 2 sudu besar tepung jagung, masuk ke dalam cawan dan selebihnya masukkan tepung gandum/all purpose dalam cawan tersebut. Ayak sebanyak 3 kali.
NOTA: Kuantiti pewarna merah adalah mengikut jenama. Kalau dari kedai bakeri yang bertulis Bright Red yang agak pekat, gunakan terus 1 botol (selalunya dalam 2 sudu besar).
Nama je Telur Dadar tapi macam-macam menu boleh diolah dan disediakan. Semua orang suka menu telur dadar ni. Sedap malah sangat mudah nak masak. Bagi yang terasa nak makan telur dadar panas-panas tapi nak ubah sedikit rasanya supaya lebih sedap dan lain daripada telur dadar biasa, resipi-resipi yang dikongsi di bawah ini boleh dicuba. ada resipi yang diolah menjadikan menu ini lebih menarik dan lebih sedap! Anda boleh cuba.
KOLEKSI RESIPI TELUR DADAR SEDAP & PELBAGAI RASA
1. TELUR DADAR TERUNG BAKAR
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung
2 biji telur
Garam dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Bakar terung atas api sekali dengan kulit hingga warna ungu bertukar hitam.
Biarkan sejuk dan buang kulit terung yang kehitaman tadi.
Pecahkan telur dalam bekas dan pukul sekejap. Masukkan garam dan perasa tambahan lain. Boleh juga tambah lada sulah atau lada hitam.
Masukkan terung dalam bekas berisi telur tadi, lenyekkan pakai garpu.
Masukkan dalam kuali yang berisi minyak panas. Goreng macam buat telur dadar biasa tu.
1 sudu teh tepung jagung (Satukan dan kacau sebati. Dadarkan guna kuali non-stick. Dadar nipis-nipis. Gulung kemudian hiris nipis.)
BAHAN KERABU:
1 biji bawang besar – hiris nipis
1 kuntum bunga kantan – mayang halus
1 genggam daun kesom atau daun selom -mayang halus
1 biji tomato – buang biji & potong kecil
1 genggam ikan bilis goreng
Sedikit sos ikan
2-3 biji limau kasturi – ambil jusnya
Sedikit gula
BAHAN TUMBUK:
1 biji cili merah
10 biji cili padi
1 ulas bwang putih dibakar
1/2 inci belacan
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali ikan bilis. Gaul hingga rata. 2. Renjiskan sedikit sos ikan. Masukkan sedikit gula, jus limau kasturi dan akhir sekali ikan bilis goreng. Gaul rata dan sesuaikan rasa. 3. Sedia untuk dinikmati.
Pelbagai jenis hidangan boleh dihasilkan dengan menggunakan kuey teow.. Siapa penggemar kuey teow bolehlah cuba resipi-resipi ni! Selamat mencuba!
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
BAHAN(A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
BAHAN (B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN (C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang
1 sdm sos cili *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA PENYEDIAAN
Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Menu ringkas untuk masak sotong yang sedap. Hanya guna bahan-bahan yang wajib ada di dapur. Ingat tau masak sotong ni kejap aje. Kalau terlebih masak sotong ni boleh jadi liat pulak. Jadikan kekalkan rasa berjus dan lembutnya dengan memasukkan sotong kemudian dan dimasak sebentar
SOTONG MASAK ASAM
BAHAN-BAHAN:
Sotong – dipotong 2 atau kecil bulat-bulat
1 inci halia dihiris halus
3 ulas bawang merah dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
1 biji bawang besar dihiris besar dan tebal
1 tangkai cili merah dipotong serong.
asam jawa sebesar ibu jari – di buat air asam
minyak untuk menumisCARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Masukkn bawang merah, halia, bawang putih.
Bila sudah wangi boleh masukkan sotong. Goreng sotong hingga hampir garing,
Kemudian masukkn sedikit air perahan asam jawa, bawang besar, cili merah dan sedikit garam.
Tambah air jika suka berkuah.
Kacau sebati hingga mendidih.
Angkat dan sedia untuk dihidang.
INFO:
Jika suka pedas boleh tambahkan cili padi.
Boleh juga masukkan daun limau purut untuk bau wangi.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.