Mangga bukan hanya enak dimakan mentah dijadikan jus ataupun jeruk, tetapi mangga juga enak diolah sebagai makanan.
Malah rasanya juga tidak mengecewakan, enak dengan rasa masam manis. Tak percaya, ini ada empat menu yang mempunyai campuran mangga dikongsikan oleh Chef Megat untuk anda semua cuba.
AYAM MANGGA
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam | potong kecil 120-150gm tepung jagung 1 biji telur 2 sudu teh garam 1 sudu teh lada hitam Minyak untuk menggoreng secukupnya
5 sudu makan sos plum ½ sudu jus lemon 2 batang cili merah | buang biji & cincang 1 biji bawang merah | cincang 2 ulas bawang putih |c cincang ¼ sudu teh bijan 50ml air Garam cukup rasa Minyak masak untuk menggoreng secukupnya
1 biji mangga muda saiz sederhana | hiris halus 2 batang cili merah | buang biji dan hiris 1 biji bawang besar | hiris halus
CARA MASAK:
1. Untuk membuat ayam goreng; Satukan tepung jagung, garam, dan lada hitam, gaul sebati. 2. Pecahkan telur. Gaul ketulan ayam dengan telur hingga sebati. 3. Panaskan minyak di dalam kuali. Celup ketulan daging ayam ke dalam adunan tepung dan goreng hingga garing. 4. Angkat, tos dan ketepikan untuk membuat sos. 5. Untuk membuat sos; Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah, cili merah. 6. Masukkan sos plum, jus lemon, air dan gaul sebati hingga mendidih. Masukkan bijan. Kacau seketika dan perasakan dengan garam. Tutup api. 7. Untuk membuat salad mangga; Satukan mangga, cili dan bawang besar. Susun salad di atas pinggan. 8. Kemudian letakkan ketulan ayam yang sudah digoreng di atas salad mangga. Akhir sekali, tuangkan sos di atas ayam dan salad mangga. Sedia untuk dihidangkan.
1. Pukul mentega, gula perang dan gula kastor hingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan masukkan esen vanila. Gaul sebati. Ketepikan. 2. Satukan tepung kek, serbuk penaik dan garam. Setelah itu, masukkan adunan tepung kek secara berselang seli dengan susu segar ke dalam adunan berisi mentega dan telur tadi. 3. Gaul sebati dan kemudian masukkan isi kelapa kering. Gaul hingga sebati. 4. Sapukan sedikit mentega pada loyang kek saiz 9 atau 10 inci. Taburkan potongan mangga di dasar loyang. Tuangkan adunan kek. 5. Bakar pada suhu 180 ˚C selama lebih kurang 50-60 minit hingga keperangan. 6. Sejukkan dahulu sebelum mengeluarkan kek dari loyang. 7. Terbalikkan kek, bahagian potongan mangga ke atas. Potong dan hidang.
VANILLA MANGO CUP CAKE
Ads
BAHAN-BAHAN:
154gm tepung kek 1 ¼ gm serbuk penaik ½ sudu teh garam 2 biji telur 143gm gula kastor 1 ½ sudu teh esen vanila 85gm minyak jagung 85gm susu segar Acuan kek cawan secukupnya
1. Mula-mula, sediakan mango curd dahulu. Isi mangga dikisar hingga halus. 2. Masukkan jus lemon, gula, garam dan kuning telur gaul sebati. Gunakan kaedah ‘double boiler’ untuk memasak adunan. 3. Masak lebih kurang 15-20 minit hingga adunan memekat. 4. Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati. Simpan di dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Keluarkan bila hendak digunakan. 5. Untuk menyediakan kek cawan, panaskan ketuhar 180˚C. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan. 6. Dalam bekas berasingan, pukul telur sedikit dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang. 7. Masukkan esen vanila dan minyak jagung ke dalam adunan dan pukul sebati. 8. Masukkan campuran tepung tadi dan selang-selikan dengan susu segar. 9. Gaul sebati dan masukkan ke dalam bekas acuan kek cawan 2/3 penuh. Bakar lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan. 10. Sejukkan seketika. Buat lubang pada bahagian tengah kek cawan. Picitkan mango curd yang telah disediakan lebih awal. Sedia untuk dihidangkan.
250gm fresh cream/krim putar 50gm mango curd/sri kaya mangga
CARA MASAK:
1. Untuk membuat kulit tart; Satukan tepung serba guna, kelapa, gula, garam dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti. 2. Masukkan telur kuning dan uli hingga menjadi doh. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam. 3. Keluarkan dan bahagikan doh kepada bahagian kecil dengan berat antara 12-15 gram. 4. Tekan pada acuan tart atau muffin. Bentukkan kulit tart. Bakar pada suhu 170˚C selama lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan. Keluarkan dan biarkan sejuk seketika 5. Untuk membuat inti mangga, Pukul krim hingga kembang. Masukkan mango curd dan kaup balik hingga sebati. Picitkan krim mangga ke dalam kulit tart. 6. Hias dengan potongan mangga. Sedia untuk dihidangkan.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Menentukan menu apa setiap hari kadangkala membuatkan rasa buntu. Resipi ini praktis dan mudah disediakan. Terutama buat mereka yang masih belajar memasak dan teraba-raba apa yang mahu dihidangkan buat keluarga, resipi mudah ini boleh membantu anda. Bahan-bahan yang digunakan tidak rumit dan banyak. Ringkas dan penyediaannya juga mudah.
Bahan-bahan
Ayam dipotong sederhana besar
Serai (diketuk)
Daun limau purut
Pes tomyam
Beberapa biji cili api (ikut tahap kepedasan masing-masing)
Bawang holand
Secukup rasa
Garam
Gula
Cara-cara:
Goreng ayam kemudian angkat dan asingkan.
Panaskan minyak dan tumiskan pes tomyam.
Masukkan ayam beserta serai, daun limau purut dan cili api.
Kemudian gaulkan hingga sebati.
Biarkan sehingga kering. Kemudian masukkan bawang holland yang dipotong bulat.
Sedia dihidang.
Ikan bilis sambal petai.
Bahan-bahan
Ikan bilis
Kentang
Petai
Lada kering (dikisar)
Bawang besar (dikisar)
Garam
Gula
Cara-caranya
Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian asingkan.
Goreng kentang yang dipotong dadu kemudian asingkan.
Panaskan minyak, kemudian masukkan lada kering yang telah dikisar bersama bawang besar tadi.
Biarkan sehingga kering. Masukkan garam dan sedikit gula.
Setelah itu, masukkan ikan bilis dan kentang yang elah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati. Masukkan petai.
Siap dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas.
Kari daging bersama kentang
Bahan-bahan
Daging
Sedikit minyak masak
Santan
Kentang
Serbuk kari
Lada kering
Bawang merah
Daun kari
Cara-caranya
Panaskan minyak.
Tumiskan lada kering yang digaul sebati bersama rempah kari daging dan daun kari.
Masukkan daging, kemudian kacau.
Biarkan sehingga naik bau.
Masukkan santan. Tambahkan sedikit air.
Kemudian masukkan kentang.
Akhir sekali, taburkan sedikit garam dan juga gula.
Siap dihidang
Sambal ikan masin terbang
Bahan-bahan
Ikan masin terbang
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Garam
Gula
Cara-caranya
Panaskan minyak da gorengkan ikan masin terbang sehingga garing.
Setelah itu, masukkan lada kering dan bawang yang telah dikisar tadi.
Biarkan sehingga kering.
Masukkan sedikit garam dan gula.Kemudian kacau.
Masukkan ikan masin terbang tadi.
Sedia dihidang.
Kerang bercili
Bahan-bahan
Kerang (direbus)
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Sos cili
Sos tiram
Daun kari
Garam
Gula
Cara-caranya
Panaskan minyak ke dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masukkan sedikit sos cili dan sos tiram. Kacau sehingga naik bau.masukkan daun kari, garam dan sedikit gula.
Kemudian masukkan kerang yang telah siap direbus tadi. Kacau sehingga sebati.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak kedalam kuali.
Masukkan bahan yang telah dikisar. Biarkan sedikit kering.
Masukkan garam dan gula.
Kemudian masukkan sotong.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan minyak. Masukkan bahan yang di kisar.
Masukkan daging.
Tambah sedikit air. Masukkan kicap, garam dan juga sedikit gula.
Biar sehingga kering.
Setelah kering, masukkan bawang yang dipotong bulat itu tadi. Kacau dan sedia dihidang.
Dalam mood raya ni, kalau korang nak makan menu yang berkuah, soto antara menu yang sesuai anda sediakan. Isian mi nya anda boleh pelbagaikan ikut cita rasa mahu bihun, kuetiau atau pun mi. Rahsia soto yang sedap terletak pada kuah sup dan sambal kicapnya. Macam mana nak buat, ikut je resipi yang dikongsikan di bawah ini.
BIHUN SOTO & SAMBAL KICAP BAHAN-BAHAN:
I ekor ayam | potong 4
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk lada putih
Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga
1 cawan santan pekat
Garam
Serbuk perasa BAHAN KISAR:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 batang serai – ketuk BAHAN SAMBAL KICAP:
1 genggam cili padi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Kicap cair
Gula BAHAN-BAHAN LAIN:
Taugeh | goreng tanpa minyak
Daun sup | hiris
Daun bawang | hiris
Bawang goreng
Soon goreng | jangan cuci, terus goreng
Begedil
Mee hoon | celur
Nasi Impit | potong kecil
CARA MEMASAK:
Tumis bahan rempah penumis, bahan serbuk dan bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan serai dan lada putih.
Masukkan ayam dan bila masak, keluarkan ayam dan goreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
Masukkan santan dalam kuah mendidih, serbuk perasa dan garam.
Tutup api dan ketepikan
Sediakan pula sambal kicap: Blend semua bahan sambal kicap, kemudian tambah sedikit air dan masak sekejap. Tambah kicap dan gula jika perlu.
Untuk menghidangkan, masukkan bihun dan nasi impit dalam mangkuk, tuangkan kuah sup dan hias atasnya dengan bahan lain seperti tauge, hirisan daun bawang dan sup, bawang goreng, suhun goreng, bergedel dan sambal kicap
Bihun soto sedia dihidangkan. Jika suka boleh tukar bihum kepada mi.
Sedapnya Pepes Ayam. Kalau makan panas-panas memang nikmat. Sesuai dijadikan sajian minum petang atau sajian makan malam bagi anda yang tak suka menu berat. Pepes ni kalau beli, harganya boleh tahan. Jadi jom belajar buat sendiri guna resipi perkongsian dari saudari Rosmirah Yussof. Tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA MASAK PEPES AYAM SEDAP
BAHAN-BAHAN: 3 ketul dada ayam 2 biji telur Daun pisang secukupnya Stepler atau lidi secukupnya
1. Satukan semua bahan kecuali santan, garam, gula dan minyak masak. Kisar hingga halus
2. Rupa bahan yang siap dikisar halus.
3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar tadi hingga naik bau. Masukkan santan. Gaul rata.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sampai bahan menjadi pekat.
5. Ambil dada ayam dan potong kecil. Masukkan ke dalam pengisar bersama telur.
6. Kisar isi ayam dan telur hingga halus. Tidak perlu tambah air.
7. Sejukkan dahulu bahan yang ditumis tadi.
8. Kemudian campurkan bahan yang ditumis bersama isi ayam kisar. Gaul sebati.
9. Sediakan daun Pisang. Potong lebih kurang saiz 3×4 inci. Letak satu sudu makan adunan ayam.
10. Lipat bahagian hujung. Kemaskan bahagian hujung supaya tak terbuka.
11. Hasil Pepes Ayam yang telah dibungkus.
12. Kukus Pepes Ayam dalam pengukus lebih kurang 10-15 minit. Bila sudah siap kukus, boleh diangkat dan terus dibakar atau disejukbekukan.
13. Pepes Ayam yang sudah siap boleh dibakar di dalam kuali atau ketuhar. Bila warna menjadi coklat keperangan, bolehlah diangkat.
14. Pepes Ayam homemade siap untuk dihidang.
INFO: Jika tiada daun pisang, boleh masukkan adunan Pepes Ayam ke dalam loyang yang telah disapu minyak. Kukus hingga masak. Bila siap dikukus, potong dan bolehlah dibakar.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!