Melalui facebook, seorang ahli facebook group Rasa Share Resipi telah berkongsi resipi membuat cekodok pisang yang sedap. Sukatan yang diberikan boleh dikatakan tepat untuk kita ikut dan buat cekodok pisang.
Iedaa Jahaya berkongsi resipi dan gambar cekodok pisang yang dibuat kelihatan amat menyelerakan. Nampak sedap betul. Seimbang antara kuantiti pisang dan tepung yang digunakan. Jom kita cuba buat.
CEKODOK PISANG EMAS
Ads
BAHAN-BAHAN
10 bji pisang emas
5 sudu besar gula
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
Secubit garam
Air suam secukupnya (anggaran 3 cawan)
CARA MEMBUAT
1. Kisar atau lenyek pisang bersama gula sehingga halus.
2. Masukkan tepung gandum, baking soda dan garam. Gaul rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil gaul adunan. Adunan perlulah boleh dijemput. Tidak cair. Cuba ambil sejemput menggunakan tangan. Jika boleh dijemput, kiranya adunan tepat.
4. Panaskan minyak masak.
5. Apabila minyak telah betul-betul panas, barulah ambil sejemput demi sejemput untuk digoreng.
Ads
6. Apabila telah keperang-perangan, bolehlah angkat.
Petang-petang macam ni, memang sedap kalau dapat makan kuih muih manis. Bagi anda yang gemar makan kuih muih asli tradisional, boleh cuba buat Bengkang TumisUtara hasil perkongsian saudara Are Peace. Nampak sedap! Jom cuba.
CARA MASAK KUIH BENGKANG TUMIS UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 cawan jus pandan ( boleh juga guna sedikit perasa pandan dan campur dengan air menjadikan 1 cawan)
2 cawan tepung gandum
1 kotak kecil santan
2 sudu makan mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 1/2 cawan air
Bahan B:
4 – 5 ulas bawang merah | dihiris nipis
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dan kisar hingga sebati. (guna blender je)
2. Masukkan 2 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang merah hingga harum dan kekuningan.(jangan sampai hangit.Agak-agak layu je sebab nanti bila bakar, bawang akan hangit.
3. Tuang bawang tumis ke dalam loyang dan seterusnya tuang adunan yang dikisar tadi.Bawang tumis tadi akan naik ke permukaan bengkang.
4. Seterusnya bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180’c selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak. Guna api atas dan bawah.
Teringin nak makan Bubur Asyura sedap versi orang Utara? Resipi perkongsian saudari Jihan Zahira ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BUBUR ASYURA UTARA
BAHAN-BAHAN:
1kg beras – rebus beras sampai jadi bubur
1kg santan
½ kg kacang hijau
½ kg kacang kuda
½ kg kacang tanah- sangai dan buang kulit
1kg ubi keledek merah
5 tongkol jagung
1kg gula – jika tak suka manis, boleh kurangkan
3 sikat pisang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang hijau dan kacang kuda ( rebus asing-asing) sampai lembut. Kemudian masak santan dan ubi dalam kawah sampai ubi empuk.
2. Bancuh tepung, gula, garam dan air hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam kawah. Kacau lagi hingga mendidih.
3. Masukkan semua jenis kacang dan jagung. Kacau lagi sampai betul-betul masak.
4. Masukkan pisang dan kacang tanah yang telah disangai dan dibuang kulit. Kacau lagi hingga semua likat.
5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Karipap Daging, Karipap Sardin, Karipap Pusing dan beberapa lagi variasi inti adalah antara kegemaran rakyat Malaysia. Kuih ini sesuai dinikmati pada bila masa dan jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Daging jualannya, saudari Rosni Musa juga berkongsi petua menghasilkan kulit karipap yang rangup dan sedap. Caranya ialah dengan menggunakan air kapur jernih. Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
7. Doh yang siap diuli.
8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam.
Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu – beli online DISINI 300gm daging dicincang 2 biji bawang merah besar – didadu – beli online DISINI 2 ulas bawang putih – diracik – beli online DISINI 2 sudu makan rempah kari daging – beli online DISINI 2 sudu makan cili kisar – beli online DISINI Sedikit daun sup – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
10. Karipap yang telah siap di kelim.
11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
12. Angkat dan toskan.
13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.