
Melalui facebook, seorang ahli facebook group Rasa Share Resipi telah berkongsi resipi membuat cekodok pisang yang sedap. Sukatan yang diberikan boleh dikatakan tepat untuk kita ikut dan buat cekodok pisang.
Iedaa Jahaya berkongsi resipi dan gambar cekodok pisang yang dibuat kelihatan amat menyelerakan. Nampak sedap betul. Seimbang antara kuantiti pisang dan tepung yang digunakan. Jom kita cuba buat.
CEKODOK PISANG EMAS
BAHAN-BAHAN
10 bji pisang emas
5 sudu besar gula
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
Secubit garam
Air suam secukupnya (anggaran 3 cawan)
CARA MEMBUAT
1. Kisar atau lenyek pisang bersama gula sehingga halus.
2. Masukkan tepung gandum, baking soda dan garam. Gaul rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil gaul adunan. Adunan perlulah boleh dijemput. Tidak cair. Cuba ambil sejemput menggunakan tangan. Jika boleh dijemput, kiranya adunan tepat.

4. Panaskan minyak masak.
5. Apabila minyak telah betul-betul panas, barulah ambil sejemput demi sejemput untuk digoreng.
6. Apabila telah keperang-perangan, bolehlah angkat.
Selamat mencuba!
Kredit: Iedaa Jahaya melalui Rasa Share Resipi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tak Rugi Cuba, Rasa Lemak Manis Kuih Koci Labu Leleh

Ada peminat kuih koci labu tak? Sedapnya dapat makan kuih ni. Rasanya yang lemak manis disukai ramai.
Jom kita buat kuih koci labu dengan resipi yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah.
CARA BUAT KUIH KOCI LABU LELEH
BAHAN DOH KOCI:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 cawan puri labu (1/2 biji labu direbus/kukus. Kemudian, kisar tanpa air guna pengisar kering)
Sedikit air
½ sudu teh garam halus
Pewarna kuning (optional)
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Wholemeal Walnut
TONTON Dapur Rasa Live: Buko Pandan versi Ketodiet
BAHAN INTI KELAPA
1 biji kelapa parut putih
½ cawan air
1 ½ keping gula melaka – beli online di sini
3 sudu besar gula pasir
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini
2 helai daun pandan | disimpul
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN DADIH SANTAN:
1 cawan santan pekat (saya pakai santan kotak) – beli online di sini
1 cawan air
1 sudu besar tepung beras – beli online di sini
1 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
½ sudu teh garam halus
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN-BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya
Minyak untuk disapu pada daun pisang
CARA BUAT:
1. Inti kelapa; Cairkan gula melaka, gula pasir, garam bersama air dan daun pandan.
2. Masukkan kelapa parut. Kacau hingga air kering. Kemudian, campur tepung gandum. Kacau sebati. Inti jangan terlalu kering, biar lembab-lembab sikit baru sedap. Sejukkan inti dan bulat-bulatkan sebesar biji guli.
3. Doh koci; Satukan tepung pulut, puri labu dan garam. Gaul. Tambah air sedikit demi sedikit dan pewarna kuning sambil gaul hingga menjadi doh. Dohnya seperti buat doh buah melaka.
4. Sapu dulang dengan minyak supaya doh tak melekat pada dulang. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti di tengahnya. Gentel bulat. Saya dapat 33 biji koci. Bergantung pada saiz juga.
5. Didihkan air. Rebus doh koci. Bila ia timbul di permukaan air, bermakna ia sudah masak. Toskan. Letak di dalam dulang dulu yang disapu sedikit minyak. Jarak-jarakkan koci supaya ia tak melekat di antara satu sama lain.
6. Dadih santan; Satukan semua bahan. Kacau sentiasa di atas api kecil hingga pekat dan meletup-letup.
7. Masukkan koci ke dalam dadih dan gaul perlahan-lahan.
8. Sapu daun pisang dengan sedikit minyak. Letak koci dan sedikit dadih santan di atasnya. Lipat kedua-dua belah daun pisang.
9. Kemudian, hujungnya dilipat secara bersilang ke tengah. Kemudian, lipat lebihan hujungnya ke bawah.
10. Didihkan pengukus dulu. Kukus koci selama 5 minit dengan api sederhana.
Kredit resipi: Nor Al Fatihah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
15 Resipi Masakan Menggunakan Air Fryer, Cepat dan Mudah

Isi Kandungan
Toggle15 resipi masakan menggunakan air fryer, cepat dan mudah. Ibu-ibu berkerjaya mesti suka masak menggunakan air fryer kan? Memang jimat masa dan tenaga.
Dengan air fryer, makanan akan bertambah sihat sebab kita tak perlu guna minyak masak yang banyak ataupun tak perlu guna minyak langsung.
Apa lagi, jom kita cuba 15 resipi masakan menggunakan air fryer yang RASA sediakan ni!
PIZZA CRAB RANGOON
BAHAN-BAHAN:
1 paket kecil crabsticks
4 ulas bawang putih
2 biji lada benggala
1 cawan daun sup
250gm cream cheese
1 sudu besar lada berperisa
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos berperisa
2 keping paratha
Sos pasta
Mozarella
Perfect bakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BAKAR
BAHAN-BAHAN:
1 cawan air pandan dikisar & ditapis
1cawan tepung gandum
1 cawan santan
3/4 cawan gula
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh pewarna hijau
Bijan secukupnya
3 biji telur
1 cawan susu cair
1/2 sudu teh perisa pandan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PRAWN POTATO CHIPS
BAHAN-BAHAN:
3 biji kentang
200gm isi udang | Dikisar
1/2 cawan mixed vege | Lobak merah & Jagung sahaja
Garam
Minyak
Chilli Flakes
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KOBIS DAGING BERKEJU
1 biji kobis manis
3 ulas bawang putih | Dicincang
100gm daging cincang
1 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh mix herbs
Garlic butter
Parsley
Perfect bakes cheese
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 Ketul ayam whole leg dikelar sedikit
3 tangkai daun pudina
3 tangkai daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji bawang besar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 biji lemon (diambil jusnya)
1 cawan yogurt perisa asli
Garam secukupnya
½ sudu the pewarna merah
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CREAMY COCONUT PUDDING
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
300ml santan (150ml santan pekat + 150ml air)
Butter
Tepung gandum
Aluminium cup
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TERUNG SUMBAT
BAHAN-BAHAN:
4 biji terung
5 ulas bawang putih | Dicincang
2 biji tomato | Dipotong dadu
Daun Ketumbar | Dicincang Halus
Chilli flakes
Minyak panas
2 sudu makan sos tiram
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
HOKKAIDO MILK TOAST
BAHAN-BAHAN:
200ml susu full cream
2 biji kuning telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh esen vanila
4 keping roti
Keju mozarella
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AYAM BAKAR TOMYAM
BAHAN-BAHAN KISAR:
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan
BAHAN-BAHAN LAIN:
1 ekor ayam bersih
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
1 biji tomato (potong 6)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH PANDAN SANTAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu makan ovalette
4 sudu makan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Air kisaran 5 helai daun pandan
Pewarna hijau
1 sudu teh esen vanila
200ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
DRY TOFU
BAHAN-BAHAN:
Tauhu
1 sudu makan Garlic powder
1 sudu makan Serbuk lada putih
2 sudu makan minyak masak
Daun bawang
Cili merah
Bawang putih
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA BITES & SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN PUDING:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
5 Makanan Gerai Jepun Cukup Popular . Cuba Dulu Baru Tahu Serasi Selera Atau Tak.

Isi Kandungan
ToggleMakanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.