Kek yang ada bahan keju memang lemak berkrim. Tapi jika anda tak berapa suka rasa muak boleh dicampurkan ramuan oren di dalamnya.
Resepi yang dikongsikan Azlina Ina Fans ni adalah kek kukus berperasa oren sebenar dan cordial Sunquick. Memang onz lah rasanya. Meh kita cuba
SUNNQUICK MELTING CHEESE LELEH
Ads
BAHAN-BAHAN :
1 biji oren | parut kulit oren, ketepikan
5 biji telur
1sudu besar ovalette
1 cawan gula halus
½ cawan minyak
1sudu besar sunquick kordial
2sudu kecil pewarna oren
1sudu kecil oren pes
* Satukan dan kacau sampai warna oren bertukar jadi oren pucat
Sementara tu ayakkan semua bahan kering :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung self rising
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil cream off tartar
CARA MEMASAK :
1. Pukul telur dan masukkan gula sampai kembang .
2. Kemudian masukkan tepung (bahan kering) sedikit demi sedikit.
2. Jangan lupa perlahankan kelajuan mixer dulu
3. Masukkan setengah cawan minyak
4. Bila dah sebati , matikan mixer dan masukkan parutan kulit oren dan bahan -bahan lain kacaukan.
5.Pastikan pengukus panas, kukus kek dalam bekas loyang,biarkan 10 minit api besar dan kemudian sederhana
6. Bila dah siap masak, terbalikkan dan biarkan sejuk.
pastikan pengukus panas
Bahan topping :
500gm keju
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1/2 cawan susu segar
1sudu besar cordial Sunquick
Ads
CARA MEMASAK :
Kisar sampai sebati.
Tuang atas kek dan cucuk-cucuk dengan garfu
Ambil sedikit keju, letak cordial oren dan pewarna oren sedikit
Leta katas kek dan lorekkan, hirisan limau mandarin yang kecil-kecil tu jadikan hiasan.
Min suka dengan prinsip empunya resipi ni katanya jangan risau bagi resipi pada kawan-kawan sebab yang memberi rezeki itu Allah. Kalau pun orang yang menggunakan resipi pun niat nak berniaga, kita halalkan aje.
Sebab rezeki itu rahsia Allah,buat benda baik maka Allah datangkan yang baik-baik.
Ads
Kredit : Azlina Ina Fans
FB : Sumber Resepi
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Antaranya ialah kuih Seri Muka Durian ni. Nak cuba buat? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik.
Selamat menyambut Hari Deepavali! Bagi yang belum tahu nak masak apa untuk tetamu yang datang esok, resipi yang RASA kongsikan ini pasti boleh membantu. Maklumlah, semua bangsa meraikannya baik India, Melayu dan Cina. Jadi apa salahnya kalau sajian pun ada pelbagai pilihan. Antara hidangan terbaik yang boleh anda cuba ialah Mi Rebus Johor resipi perkongsian Puan Faziatun Nisa Yusof Basha ni. Siap dengan resipi langkah demi langkah. Jadi senanglah ank cuba!
MI REBUS JOHOR
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning- dicelur
BAHAN KISAR:
100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering
BAHAN KUAH:
3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:
Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek dan lecek.
2. Tumis serai di belah dua.
3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.
5. Masukkan daging cincang dan tambah air.
6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.
7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.
8. Perasakan dengan garam dan gula.
9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.
Pad Thai sangat popular di kalangan penjual-penjual makanan jalanan di Thailand. Pergilah kemana sahaja ceruk negara gajah putih, pasti anda boleh mendapatkan hidangan ini dengan mudah. Pad Thai ni sangat ringkas penyediaannya dan dilengkapi dengan pelbagai ramuan menjadikan ia antara makanan wajib cuba jika berkunjung ke sana.
PHAD THAI UDANG
BAHAN-BAHAN:
300gm Kue Teow Thai | rendam lebih kurang 30 minit kemudian toskan – boleh ganti dengan kuetiau halus char kuetiau
1 batang fish cake | hiris memanjang
100gm udang | buang kulit, cuci bersih dan tos
2 biji telur
50gm tauge
50gm daun kucai
4 tangkai cili padi | hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2 ulas bawang merah | cincang halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air asam Jawa
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK;
Sebelum menggoreng sediakan sos masam manis dahulu dengan mencampurkan gula, air asam Jawa dan sos ikan kacau rata hingga gula larut. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, apabila minyak panas masukkan kue teow kacau rata lebih kurang satu minit.
Kemudian masukkan sos yang telah siap disediakan tadi. Kacau rata hingga sebati dengan minyak dan sos.
Tolakkan mi ke tepi kuali, tambahkan satu sudu minyak, tumiskan bawang putih dan merah, hirisan cili padi. Seketika kemudian masukkan pes cili.
Seterusnya masukkan pula fish cakedan udang.
Kacau rata, kemudian ketepikan kue teow dan tungkan telur dan kacau hingga menjadi telur hancur.
Kemudian perasakan dengan sos tiram, kicap, garam dan gula secukupnya.
Kacau rata dan akhir sekali masukkan daun kucai dan tauge. Kacau lagi seketika.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.