Sup Ayam Darat, Pembuka Selesa Ketika Sahur

Share

Sup ayam darat ini boleh jadi pembuka selera ketika bersahur. Bayangkan, di waktu awal pagi yang dingin, dapat menghirup sup ayam yang hangat dan penuh aroma. Peh! Mesti terus cerah mata kan?

Bahan pun tak susah. Boleh masak siap-siap sebelum tidur dan bangun nanti tinggal panaskan je. Sup stail ini tak perlu tumis dengan minyak pun. Main campak-campak terus jadi.

Menurut tuan puan resipi, sup ini juga sesuai untuk mereka yang tak sedap badan atau demam. Boleh buat berpeluh katanya. Ikut saja resipi daripada puan Nur Amalyna Zuraidi

ini ye.

Ni je bahan dia nyaaah. Senang dooh. Kalu malas dooh, masak ni pon okay doh.

Sup Ayam Darat, Pembuka Selesa Ketika Sahur

Bahan-bahan:

Ayam
Serai (ketuk) – boleh beli online di sini
Bawang putih (ketuk) – boleh beli online di sini
Cili padi (ketuk)
Halia (ketuk) – boleh beli online di sini
Ubi kentang  (potong)

Air

Garam – boleh beli online di sini

Serbuk perasa (pilihan)

Bahan Sampingan:

Sedikit cili padi – boleh beli online di sini

Daun ketumbar Jawa/ biasa

Limau nipis

Bawang merah – boleh beli online di sini

Cara Memasak Sup Ayam Darat:

Potong dan bersihkan ayam. Masukkan ayam, diikuti semua bahan yang diketuk dan ubi kentang ke dalam satu periuk.

Kemudian masukkan pula air secukupnya. Terpulang kepada berapa banyak kuah yang kita nak. Terus rebus macam tu je.

Biarkan sehingga ia menggelegak. Setelah itu bolehlah perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.

Sambil tunggu sup masak sempurna, sediakan bahan sampingan. Tumbuk bawang merah dan cili padi. Potonh sedikit limau nipis dan daun ketumbar Jawa. Boleh guna ketumbar biasa pun okay.

Untuk menyediakan sup ayam darat ini, bubuh bahan sampingan tadi ke dalam mangkuk. Setelah itu, tuang sup ayam ke dalam mangkuk itu. Siap!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

Published by
Nurul Azwa