Ada orang suka masak sup reneh begitu sahaja, Ada juga yang suka menumiskan bahan-bahan. Kalau nak buat stail mamak yang pekat boleh guna rempah sup. Lagi kaw rasanya, hirup terasa rempah ratusnya.

 SUP AYAM PEKAT

Bahan-bahan:

  • 1 mangkuk ayam -bahagian bertulang (kalau banyak ayam kena guna dua paket serbuk rempah sup)
  • 1 paket rempah sup
  • 1 paket 4 sekawan
  • Sup bunjut
  • 1 biji bawang besar
  • Bawang putih-tumbuk
  • Halia -tumbuk
  • Tomato-dipotong dadu
  • Ubi kentang
  • Minyak secukupnya
  • 2 mangkuk air
  • Garam secukupnya
  • Serbuk perasa secukupnya
  • Daun sup
  • Bawang goreng

Cara memasak:

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

  1. Saya tak guna blender sebab saya lagi suka potong macam ni. Hiris sebiji bawang besar senipisnya.Panaskan 3 sudu minyak masak langsung tumiskan bawang dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

2.Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

Ads

3.Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

4.Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

5.Masukkan ayam.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

6.Gaul rata.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

7.Masukkan dua mangkuk air.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

  1. Campakkan bunjut sup.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

9.Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.Sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.

Sup Ayam Pekat Berempah Sekali Hirup Confirm Nak Lagi

Ads

10.Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.

Kredit : Zurina Zulkefli

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ini Cara Nak Buat Pancake Yang Gebu & Tebal

Cara Simpan Limau Kasturi Supaya Tahan Lama & Tidak Busuk

Resipi Kerabu Kaki Ayam Ala Thai. Pedas Tapi Sedap

Ads

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI