Sup ayam Thai ini rasanya sebiji macam yang kita makan kat kedai-kedai tomyam. Memang sedap. Tak percaya cubalah. Hidangan yang simple tapi sedap.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Hajal Aishah Zakirai ini. Selain ayam boleh juga guna daging. Caranya sama. Bahan pun tak rumit sangat. Makan panas-panas, memang sedap!
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan ini hingga layu. Tumis hingga terbit wangi.
Dah wangi bahan tumis tadi, masukkan air, masak hingga mendidih.
Masukkan ayam. Masak sehingga ayam empuk.
Ads
Setelah itu bolehlah masukkan sayur pilihan. Terpulang pada selera tapi yang penting saderi wajib ada.
Masuk sayur keras dulu. Kemudian masukkan tomato. Tambah sedikit sos ikan dan jus limau nipis. Kacau. Kemudian perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Biarkan ia mereneh seketika, tutup api. Ketika nak menghidang, taburkan daun ketumbar. Siap!
Bolehlah gu dengan sambal belacan, timun jepun, telur dadar. Peh!
Malam-malam ni kalau bosan nak makan berat-berat, ummph syok betul kalau dapat hirup sup cendawaan shitake. Kalau nak beli kafe mau terbang Rm 7 lebih semangkuk. Kalau buat homemade boleh guna cendawan segar dan sesuai untuk mereka yang ‘umatnya’ ramai…hehehe.
Ni min kongsikan resipi dari Nana Aziz untuk dicuba, buatlah nanti kejap aje buatnya. Yang penting cendawan shiitake memang diakui berkhasiat. Kalau makan di kafe atau restoran, ntah-ntah dihidang dari dalam tin aje.
SUP CENDAWAN SHIITAKE ALA IKEA
BAHAN-BAHAN :
Sepeket cendawan shitake | separuh racik dan separuh dikisar
Bahan dikisar Bersama :
6 keping keju
1 kiub ayam
6 sudu besar susu tepung
Air secukupnya ikut kepekatan
4 sudu besar tepung gandum | dibancuh dengan secawan air
Sedikit daun parsley kering
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil bahan yang dikisar bersama, masukkan dalam kuali atau periuk bertangkai. Didihkan hingga mendidih dengan api yang sederhana.
2. Apabila sudah mendidih baru masukkan bancuhan tepung, cendawan yang diracik dan bahan-bahan lain. Jangan tinggalkan kacau sehingga pekat.
3. Kalau kurang pekat tambah lagi bancuhan tepung tadi.
Sos tomato antara sos yang sentiasa ada di rumah. Banyak masakan menggunakan sos ini dan apa yang menarik ia juga boleh dihasilkan sendiri secara homemade. Rasanya lebih asli kerana tiada penggunaan bahan kimia.
Bagi yang teringin merasai sos tomato homemade atau lebih gemar menggunakan bahan tanpa pengawet boleh cuba buat sendiri menggunakan panduan perkongsian Dr Maryam Aziz.
Sos tomato homemade
Sos tomato adalah antara bahan yang banyak sangat food additives. Jadi, ini pilihan mudah untuk buat sos tomato sendiri di rumah.
Bahan-bahan:
2kg tomato segar
Minyak zaitun
Garam
Gula kabung
Basil
Cuka putih
Tepung jagung (kalau nak pekat)
Cara-caranya:
1. Beli tomato yang dah ranum, lembik sedikit pun ok.
2. Rebus dalam 5 minit sampai kulitnya mengelupas
3. Lalukan bawah air sejuk dan buang kulitnya.
5. Kisar tomato sehingga hancur. Kemudian masukkan gula kabung, separuh bulatan.
6. Letak dalam 2 sudu olive oil, sedikit basil.
7. Masukkan secubit garam dan tambah dalam 3-4 sudu besar cuka. Masak sambil kacau selama 30 minit sehingga jadi separuh dari isi padu asal. Kalau masih rasa cair boleh tambah sesudu tepung jagung. Rasa dan adjust supaya cukup masin manis.
8. Separuh yang sudah masak akan bekukan untuk dijadikan perencah masakan. Separuh lagi dalam bekas kecil untuk dihabiskan dalam tempoh 1-2 minggu (letak dalam fridge).
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira