Sup ayam Thai ini rasanya sebiji macam yang kita makan kat kedai-kedai tomyam. Memang sedap. Tak percaya cubalah. Hidangan yang simple tapi sedap.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Hajal Aishah Zakirai ini. Selain ayam boleh juga guna daging. Caranya sama. Bahan pun tak rumit sangat. Makan panas-panas, memang sedap!
Ayam (potong agak kecil)
1 biji limau nipis (ambil jusnya) – boleh beli online di sini
Sos ikan – boleh beli online di sini
Daun ketumbar (hiris halus)
Minyak masak – boleh beli online di sini
Air
Sos ikan – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk perasa – boleh beli online di sini
Bahan Tumis:
1 labu bawang merah besar (belah 6 atau 8) – boleh beli online di sini
Daun limau purut (belah dua)
1 batang serai (ketuk atau dipotong serong)
3 – 4 ulas bawang putih (tumbuk) – boleh beli online di sini
Sedikit halia (tumbuk) – boleh beli online di sini
1 sup bunjut
Sedikit daun saderi ( ini penting)
Lobak merah (potong) – boleh beli online di sini
Tomato merah (belah)
Tomato hijau (belah)
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan ini hingga layu. Tumis hingga terbit wangi.
Dah wangi bahan tumis tadi, masukkan air, masak hingga mendidih.
Masukkan ayam. Masak sehingga ayam empuk.
Setelah itu bolehlah masukkan sayur pilihan. Terpulang pada selera tapi yang penting saderi wajib ada.
Masuk sayur keras dulu. Kemudian masukkan tomato. Tambah sedikit sos ikan dan jus limau nipis. Kacau. Kemudian perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
Biarkan ia mereneh seketika, tutup api. Ketika nak menghidang, taburkan daun ketumbar. Siap!
Bolehlah gu dengan sambal belacan, timun jepun, telur dadar. Peh!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official