Sup sayur cendawan ni antara resepi sup KURUS yang zeti amalkan hampir 13 tahun.. lama kan? Ni je rahsianye nak slim pd angka umo nak cecah 40an tahun depan.. rahsia nye sup sayur cendawan buat 3-4 kali seminggu.. boleh mix dgn sayur sawi jepun..jom slim mcm zaman dulu2.. ( berat badan dpt maintain 45kg + anak 4 + umo 39 ) selamat memasak uols…
Bahan-bahan: Bahan A
4-5 ulas bawang putih tumbok pecah
( khasiat: bakar lemak + buang kolestrol )
2 biji cili api hijau tumbuk pecah
( khasiat: bakar lemak )
2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
1 sudu besar minyak jagung
Bahan B
100gm isi ayam potong halus
( rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam bg hilang lendir ayam ) + rendaman ke 2 rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pd ayam )
1.5L air tapis
Ads
Bahan C
Sawi
Cendawan tiram (khasiat: awet muda )
Gula kelapa perang ORGANIC secukup rasa
Garam Bukit Himalaya (pink) secukup rasa
Cara memasak:
Panaskan periuk + add minyak masak
Tumis bahan A sehingga kekuningan.
Masukkan isi ayam. Gaul sehingga separuh masak.Masukkan air.. bg mendidih..
Then masukkan cendawan tiram.. masak sehingga cendawan lembut dan masukkan sawi.. terus tutup api.. sawi akan masak layu sendiri dgn haba masakan tadi.. bila dah suam sikit masukkan gula perang & garam bukit..
Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu.. buat selama 3 bln.. nanti kurus bgtau tau… Makan ni je.. insyaAllah selim melim laju…
Info: Gula Kelapa Perang ( beli kat Jusco bahagian produk organic ) . Sawi jepun Cameron highlands ni ada kat jusco juga..
Penting: Ada dua tip tambahan kat sini.. dua individu berbeza..
1 Tak leh makan nasi..cepat naik berat..so makan sup sayur ni je la.. JANGAN add nasi
Ads
2. makan nasi boleh..tapi tak boleh lepas pkul 6ptg.. so uols sesuaikan la ye resepi ni untuk diri sendiri.. boleh makan sup kurus ni SAHAJA selama 3 Bulan atau mix sikit nasi putih guna beras less kanji kalau masih menyusu ada anak kecil tapi nak maintain selim melim..
Guna beras basmathi less kanji
Masakan Korea memang kaya dengan penggunaan rempah dan cilinya tersendiri.Sajiannya Korea memang banyak menggunakan kimchi, gochujang ( pes cili Korea), Gochugaru (serbuk cili Korea) dan lada hitam dalam ramuan masakannya.
Kalau anda peminat drama Korea, sajian ini pasti tidak asing lagi. Nah, 5 resipi ni adalahair tangan tenaga pengajar IKBN, Peretak, Kuala Kubu Baru , Selangor.
Jom cuba resipi dari Norshazila Mohamed Rahman, Norazilah Rahman dan Harmayah Argadan, ‘follow’ resipinya ternyata lazat berempah.
.
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea) BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK : 1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika. 2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru. 3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata. 4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah. 5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak :Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis 2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit. 3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam 4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasa : 20 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea) BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa. 2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan. 3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap 4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit 5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit. 6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian utama, Korea Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK : 1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit. 2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam 3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung. 4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika. 5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih 6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan. 7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul. 8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea) BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna. 2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk. 3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru. 4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam . 5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Sajian utama, Korea Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
BAHAN-BAHAN: 1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini 1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain) 2 sudu teh gula 1 kiub pati ayam – beli online disini Air secukupnya 1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi. 2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate. 3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo. 4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Kek Lapis Masam Manis ni memang jadi kegemaran ramai. Menurut saudari Salwa Adam, resipi ini dipelajari dari arwah ibu mertuanya yang pernah menetap di Sarawak. Resipi yang sangat sedap dan berbeza dari rasa kek yang dibeli. Anda suka? Jom cuba. Moga pahala dari resipi yang dikongsi ini dapat kembali pada empunya. InsyaAllah.
1/2 tin krimer manis (resepi asal 1 tin) – beli online DISINI (empunya resipi sudah cuba ikut sukatan asal. Baginya terlalu manis. Anda boleh cuba ikut cita rasa)
CARA MEMASAK: 1. Pukul putih telur bersama gula hingga betul-betul kembang. Tanda telur putih telah kembang adalah bila angkat pengadun, adunan tidak menitik. 2. Dalam bekas berlainan, pukul mentega bersama susu hingga kembang. 3. Masukkan adunan putih telur dan gula ke dalam adunan mentega. Sebatikan. 4. Masukkan kuning telur dan pukul lagi hingga sebati. 5. Sambil pengadun berpusing, masukkan serbuk biskut sedikit demi sedikit hingga habis. 6. Seterusnya masukkan esen vanilla dan serbuk penaik. Adun lagi hingga sekata. 7. Panaskan periuk kukusan. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu adunan dimasukkan pewarna kuning dan satu lagi hijau. Bergantung pada cita rasa masing-masing nak terang mana. 8. Masukkan lapisan pertama ke dalam loyang. Sukatannya lebih kurang 2 senduk dan susun kepingan hwa flakes secukupnya. Tutup periuk kukus dan masak selama lebih kurang 10 minit.
9. Kemudian tuang lapisan kedua, susun hwa flakes dan kukus. Selang selikan warna. Ulang langkah yang sama untuk lapisan-lapisan seterusnya sehingga habis. 10. Untuk lapisan terakhir kukus selama 15-20 minit dan siap untuk dinikmati.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.