Menu yang simple bukan hanya kita menyukai malahan anak-anak juga enjoy menikmati. Contohnya sup telur pecah ni kalau buat mesti jadi rebutan ramai. Semua bahan ikut sukatan yang anda mahu. Kalau nak banyak ketam bubuhla ketam banyak.Jika nak cendawan banyak, letaklah banyak-banyak cendawan tapi saya suka letak jagung banyak.
Sup Telur Pecah
Bahan-bahan:
Sedikit bawang besar(potong dadu)
Jejari ketam
Cendawan butang
Jagung (dalam tin)
Isi ayam (rebus dahulu kemudian siat-siat halus isinya)-jangan buang air rebusan ayam ni ye
2/3 biji telur
2 ketul kiub pati ayam
Sedikit tepung jagung ( untuk pekatkan kuah)-gaul dengan sedikit air
Cara memasak:
1.Air rebusan ayam tadi diguna semula.Kalau kurang air tambahkan lagi air.
2.Panaskan air rebusan,biar hingga menggelegak/mendidih.
3.Selepas itu masukkan bawang besar,biar seketika.Masukkan ayam dan kiub pati ayam dan cendawan, gaul.
4.Masukkan telur,sambil tuang telur sambil gaul
5.Masukkan perasa *jika nak tambah (garam/ajinomoto/gula) ikut suka
6.Masukkan jejari ketam dan jagung.Kemudian akhir sekali masukkan tepung jagung yang sudah digaul dengan air tadi. Gaul rata.
7.Jika kuah sup tidak pekat bolehlah ditambahkan lagi dengan tepung jagung.
Kredit : Mastura Brahim